Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad Sofie (5), ktorú v Prahe uniesli za bieleho dňa: Jej matke hrozí teraz 8 rokov
Zdielať na

Prípad Sofie (5), ktorú v Prahe uniesli za bieleho dňa: Jej matke hrozí teraz 8 rokov

Archívna reportáž

PRAHA / Za bieleho dňa v pražskej Uhříněvsi ukradli babke z rúk 5-ročné dievčatko. Matke dievčaťa, ktorá má podľa policajtov stáť za únosom aj s dvoma komplicami, hrozí teraz 8 rokov za mrežami. Podľa najnovších informácií mala žena s dcérou odletieť cez Amsterdam do Kene.

Žena sa momentálne nachádza v českej väzobnej cele. Proti umiestneniu do väzby podala už aj sťažnosť, ktorú bude už v utorok, 6. augusta, prejednávať pražský mestský súd, uviedla pre agentúru ČTK hovorkyňa súdu Markéta Puci.

Incident sa odohral na jednej z pražských ulíc počas dňa ešte v apríli tohto roka. Uniesť ju mali dvaja muži, ktorí ju starej mame vytrhli na ulici priamo z rúk. K únosu došlo na ulici Vlasty Průchové v Prahe 10 Uhříněvsi. Kriminalistom a polícii sa malú Sofiu podarilo vypátrať do niekoľkých hodín. Matku aj s 5-ročným dievčaťom našli na viedenskom medzinárodnom letisku. 

Súd poslal 42- ročnú ženu do väzby pre obavy, že sa bude skrývať pred stíhaním alebo bude v trestnej činnosti pokračovať. Policajti ju obvinili z toho, že sa únosu dievčatka zúčastnila, a to ako členka organizovanej skupiny. Podľa doterajších informácií mala matka s dcérou dokonca zakázaný styk. Podľa zdroja agentúry ČTK chcela s dcérou odletieť cez Amsterdam do Kene. 

Priebeh únosu 

Kriminalisti o niekoľko hodín, ako preverili adresy, zistili, kto takmer isto stojí za únosom Sofie. K vypátraniu prvého únoscu pomohol aj jeden z občanov, ktorý zaznamenal pohyb auta na diaľnici D1, s ktorým mali dievča uniesť. Išlo o auto Volvo XC 90, striebornej farby, registračnej značky  8S2 0469. "Dotyčný na nič nečakal a okamžite o tomto informoval tiesňovú linku 158. Policajti potom 20-ročného muža zadržali na parkovisku jednej z benzínových púmp, presne na 95 kilometri v smere do Prahy," uviedol policajný hovorca Tomáš Hulan.  

Mladík bol ale v tom čase vo vozidle sám, a tak pátranie pokračovalo. Druhého, 41-ročného muža, ktorý sa na únose podieľal, zadržali o tri hodiny neskôr v Krnove. Prišiel sem vlakom na hlavnú stanicu. Muž bol vraj veľmi prekvapený, keď videl policajtov. Očividne nečakal, že bude tak rýchlo vypátraný. "Voči obom zadržaným mužom začal vyšetrovateľ úkony trestného konania pre trestný čin únosu, za ktorý im v prípade odsúdenia hrozí trest na 8 rokov vo väzení," pokračoval Hulan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy