Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V horách vyhasol ďalší ľudský život. 65-ročný turista neprežil pád zo skalnatého hrebeňa
Zdielať na

V horách vyhasol ďalší ľudský život. 65-ročný turista neprežil pád zo skalnatého hrebeňa

ZÁPADNÉ TATRY / V horách vyhasol ďalší ľudský život. Turista, ktorý spadol zo skalnatého hrebeňa v Západných Tatrách žiaľ vážnym zraneniam na mieste podľahol. Zásah horských záchranárov komplikovalo počasie, aj mimoriadne náročný terén.

Muž (64) bol v Západných Tatrách spolu s turistickým oddielom z Ružomberka. Volanie na tiesňovú linku prijali horskí záchranári v sobotu krátko pred poludním. Skupinka turistov im oznámila, že sú na hrebeni Otrhance. Ten sa nachádza medzi Račkovou a Jamníckou dolinou, patrí medzi stredne náročné túry. Podľa turistov jeden člen z ich oddielu spadol z hrebeňa. "Zo skupiny sa dvaja turisti vybrali k nemu dole, našťastie sa im nič nestalo, ja som s tým, čo zostal na hrebeni komunikoval," uviedol Lukáš Trizna, záchranár HZS Západné Tatry. 

Napriek ich snahe mužovi už nedokázali pomôcť. Zranenia, ktoré utrpel neboli zlúčiteľné so životom. "Turista padal zhruba 150 metrov výškových a preletel také menšie skalné prahy, boli tam značné deformácie hlavy, nôh," informoval Lukáš Trizna. Horskí záchranári požiadali o pomoc aj vrtuľník Letky ministerstva vnútra. Ten ale musel pre nestabilné, hmlisté počasie, z doliny odletieť. "Pomocou čakanov a lán sme zišli k tomu nebohému a zahájili sme transport na hrebeň, ktorý bol náročný, lebo tráva bola premočená, klzká, skaly mokré," opísal udalosti záchranár HZS Západné Tatry. 

Počas mimoriadne náročného zásahu zastihla záchranárov v horách noc. "Ešte prišla ďalšia skupina štyroch záchranárov, ktorí nám priniesli výkonné svietidlá, ktoré nám veľmi pomohli, lebo keď sme sa dostali do lesa, tam už bola veľká tma," doplnil Lukáš Trizna.

Telo nebohého muža zniesli k ústiu Račkovej doline pred polnocou. Celkovo pomáhalo až 17 horských záchranárov. Presné okolnosti turistovej smrti prešetruje polícia.

Búrky sú veľkým nebezpečenstvom najmä na horách. Ide najmä o riziko zásahu bleskom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy