Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchranári pomáhajú pacientom v ťažkých chvíľach. Často sú im odplatou kopance a údery
Zdielať na

Záchranári pomáhajú pacientom v ťažkých chvíľach. Často sú im odplatou kopance a údery

PRIEVIDZA / Záchranári sú nám k dispozícii 24 hodín denne, ale často sa vďaky nedočkajú. Práve naopak. V poslednom čase sa stupňuje počet útokov na zasahujúcich zdravotníkov. Naposledy si vyčíňanie opitého pacienta odniesol záchranár z Prievidze.

"Veľmi časté sú verbálne útoky, ale aj fyzické, kopance, údery, sa vyskytujú," opísala situáciu záchranárka Falc, Katarína Svobodová. Svedčí o tom aj posledný prípad, keď záchranári ratovali 57-ročného Jozefa z Prievidze. Záchranári chceli mužovi pomôcť. Ten sa im ale odvďačil tak, že na nich zaútočil. "Naša zasahujúca posádka bola najskôr opakovane napádaná verbálne týmto agresívnym pacientom, k čomu sa neskôr pridružilo aj fyzické napadnutie," uviedla Katarína Svobodová. "Potom, ako ho pred bojnickou nemocnicou záchranári vykladali a odpútavali z nosidiel, začal okolo seba kopať a udierať rukami," doplnila Danka Adámiková, hovorkyňa KR PZ Trenčín. "Agresívny pacient zaútočil počas transportu a mal byť už odovzdaný na urgentný príjem," dodala Katarína Svobodová.

To, že na nich fyzicky zaútočí nečakali. Snažili sa ho zachrániť a čo najrýchlejšie odovzdať do opatery lekárov. Tí nakoniec ratovali aj samotného záchranára. "Podarilo sa mu zasiahnuť 39 ročného záchranára. Spôsobil mu zranenie ruky s dobou liečenia až 8 týždňov," informovala Danka Adámiková. "Utrpel poranenie, konkrétne zlomeninu hornej končatiny. Pacient bol pod vplyvom alkoholu," dodala záchranárka. "Tendencia je stúpajúca, čoraz viac opitých, agresívnych ľudí končí v nemocnici," poznamenala psychiatrička Darina Hrabovská.

57-ročného útočníka policajti obvinili z prečinu výtržníctva. Hrozí mu trojročné väzenie. Podľa záchranárov je podobných prípadov stále viac. "Či už slovné, alebo fyzické útoky stúpajú, voči našim posádkam a sú nebezpečnejšie," potvrdila záchranárka. Takéto vypäté situácie, sa podľa odborníkov môžu odzrkadliť aj na zdraví samotných záchranárov. "Môže chodiť do služby pod tlakom, stresom a môže sa to prejaviť aj na jeho výkonnosti," potvrdila Darina Hrabovská. "Kolegovia majú strach, ale sme na to školení, aby sme sa v takýchto situáciách zachovali profesionálne," dodala Katarína Svobodová.

Záchranári bojujú o život každého pacienta, dokonca aj tých najmenších:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy