Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeden týždeň a 26 pokusov o krádež zdieľaných kolobežiek. Dokopy ich je pritom 50
Zdielať na

Jeden týždeň a 26 pokusov o krádež zdieľaných kolobežiek. Dokopy ich je pritom 50

BRATISLAVA / V priebehu jediného týždňa z ulíc Bratislavy ukradli viac ako polovicu elektrických kolobežiek určených na zdieľanú jazdu. Ich odomknutie je podmienené použitím aplikácie. Zablokovaná kolobežka pritom vydáva špecifický zvuk.

Po veľkomestách Európy dorazili už aj k nám. Päťdesiat kusov elektrických kolobežiek, určených na vypožičanie, nasadila do ulíc hlavného mesta pred týždňom aj slovenská spoločnosť. Systém zdieľaného dopravného prostriedku si ale mnohí vysvetľujú po svojom. Osamotený dopravný prostriedok v uliciach Bratislavy sa stáva ľahkou korisťou zlodejov. "Od 22.7. do štvrtka bolo odcudzených 26 kusov v rámci Bratislavy, 25 z toho bolo nájdených do niekoľkých hodín za túto pozitívnu štatistiku vďačíme aj úzkej spolupráci s políciou," uviedol prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek Štefan Jantík.

Komplexný systém síce chráni elektrickú kolobežku pred krádežou, napriek tomu sú pokusy o ich odcudzenie na dennom poriadku. "Kolobežka je prakticky nepoužiteľná, ak sa neodomkne aplikáciou, ktorá je na to určená, nejde plyn, brzda, kolieska sú zablokované a neustále vydáva tón, je to nepríjemný zvuk. Ak už toto nesignalizuje, že by to malo byť vrátené, tak už potom naozaj nevieme čo," dodal Jantík.

Elektrickú kolobežku po splnení určitých podmienok na diaľku odomknú, v cieli ju stačí zaparkovať tak, aby neprekážala a môže si ju požičať niekto iný. "Zdieľané kolobežky sú zdieľané preto, aby ich mohla využívať širšia časť ľudí, je to systém last mile transport čo znamená, že by to mal byť transport na tú poslednú míľu, v preklade, na tých pár posledných kilometrov," uviedol Štefan. 

"V súvislosti s prípadmi odcudzenia elektrických kolobežiek bolo doposiaľ vznesené obvinenie piatim osobám pre prečin krádeže, všetky prípady boli realizované v takzvanom superrýchlom konaní," uviedla policajná hovorkyňa v Bratislave Veronika Slamková. 

​S kolobežkami i elektrokolobežkami akoby sa roztrhlo vrece. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy