Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bežná jazda skončila prepadnutím. Muž s nožom v ruke prinútil taxikára k vydaniu peňaženky a auta
Zdielať na

Bežná jazda skončila prepadnutím. Muž s nožom v ruke prinútil taxikára k vydaniu peňaženky a auta

KOPŘIVNICE / Vodič taxislužby oznámil na linku 158, že ho prepadol neznámy muž, ktorý sa pôvodne vydával za cestujúceho. Páchateľ má za sebou bohatú trestnú minulosť. Momentálne mu opäť hrozí dlhý pobyt za mrežami.

Pôvodne bežná pracovná cesta sa taxikárovi z okresu Nový Jičín zmenila na útrapy. Zákazník, ktorého priviezol z Kopřivnice na parkovisko pred železničnú stanicu v obci Hranice, ho ohrozoval nožom a prinútil k vydaniu peňaženky i auta, v ktorom sedel. "Vecou sa okamžite začali zaoberať policajti z územného odboru Přerov, ktorí vyhlásili pátranie po vozidle a teda neznámom páchateľovi. Na to hneď reagovali kolegovia z okolitých okresov a krajov. Policajti u Olomouckeho a Moravskosliezskeho kraja si predávali poznatky o tomto čine." informoval Libor Hejtman, KRPZ Olomouc.

​Česká polícia na základe zistenia totožnosti podozrivého následne vyhlásila celoštátne pátranie. Počas niekoľkých minút muži zákona zistili, že páchateľ ušiel takmer 200 km od miesta činu a s taxíkom sa nachádzal už v Břeclavi, kde sa ho tamojší policajti snažili skontrolovať. Počas svojej bezohľadnej jazdy ohrozoval aj ostatných účastníkov cestnej premávky. "Vodič ale nereagoval na opakované výzvy policajtov k zastaveniu a pri prenasledovaní nabúral do policajných vozidiel," opísal udalosti Libor Hejtman.

Muž aj napriek tomu ďalej pokračoval v jazde a prešiel na Slovensko cez hraničný priechod Lanžhot. Slovenská polícia, ktorá sa snažila vodiča dolapiť, zablokovala premávku na diaľnici D2 pomocou odstavenia štyroch kamiónov a prehradenia jazdných pruhov. Padli i varovné výstrely, na ktoré ale nereagoval. "Keďže ani varovné výstrely vodiča neodradili v jazde pokračovať, policajti v súlade s ustanoveniami zákona o Policajnom zbore vystrelili jedenkrát do oblasti ľavého predného kolesa a jedenkrát do oblasti pravého zadného kolesa," povedala Veronika Slamková, hovorkyňa KR PZ Bratislava. "Hneď na to policajti Českej republiky a policajti Slovenskej republiky vodiča zadržali za použitia donucovacích prostriedkov," dodal Libor Hejtman.

Celý zákrok trval takmer šesť hodín. Muž následne skončil v putách na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, momentálne sa nachádza vo vydávacej väzbe. 44-ročný páchateľ bol podľa zistení TV JOJ v minulosti už viackrát súdne trestaný, a to za majetkovú trestnú činnosť i za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Mužovi hrozí v prípade dokázania viny podľa českých zákonov väzenie na 2 až 10 rokov. Keby prebiehal súdny proces na Slovensku, tak je trestný zákon ešte o niečo prísnejší. "S nejakým nožom, dýkou, že ohrozuje osobu, od ktorej sa zmocňuje tej cudzej veci, tak môže byť odsúdený až na 12 rokov trestu odňatia slobody," doplnila Lucia Kurilovská, rektorka Policajnej akadémie v Bratislave. 

Minulý týždeň muž unikal na ukradnutom taxíku pred policajtmi. Zastavili ho až výstrely:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy