Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deti, ktoré vbehli do cesty vodičovi, sa hrali bez dozoru. Vodičovi dala za pravdu aj polícia
Zdielať na

Deti, ktoré vbehli do cesty vodičovi, sa hrali bez dozoru. Vodičovi dala za pravdu aj polícia

HUMENNÉ / Z ničoho nič sa chytili za ruky a vbehli mi rovno do cesty - opísal v piatok nehodu v osade Podskalka vodič. O udalosti sme vás informovali aj v spravodajstve TV JOJ. Teraz slová vodiča potvrdila aj polícia. Z vyšetrovania vyplýva, že dievčatká vo veku 3 a 4 roky sa na ceste hrali bez dozoru rodičov. Hoci jedno z nich skončilo na ARE, osadníci vodičovi vinu nedávajú. Už roky sa pritom v Humennom rieši téma veľkého obchvatu. Zisťovali sme, kedy bude realitou.

Za volantom auta sedel bývalý hasič, 58-ročný Ján. Tvrdil, že jedno z dievčat nedýchalo. Neváhal a začal s oživovaním. Išlo o dievčatá vo veku 3 a 4 roky. Slová vodiča teraz potvrdila aj polícia. Dokonca aj miestni kolíziu nedávajú za vinu šoférovi. "Podľa doterajších zistení sa deti hrali na okraji cesty bez dozoru rodičov, pričom náhle vbehli do jazdnej dráhy vodiča," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

"To sú za to zodpovední rodičia, keď štvorročné decko pustí na cestu a nevie, kde je. Za to šofér nemôže. To by mal rodič niesť zodpovednosť," povedal Gejza Grundza z MOPS. Kým jedno dieťa záchranári previezli na chirurgiu do nemocnice v Humennom, druhé hneď po nehode transportovali na ARO detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

V osade sú občianske poriadkové služby. Od pondelka do štvrtku hliadkujú v priebehu celého dňa. Piatok je ale špecifický. Vzhľadom na dve veľké diskotéky sú v práci aj v noci. Cez deň preto majú úľavu. V čase nehody teda neslúžili.

Náčelník mestskej polície apeluje aj na rodičov, no tiež na vodičov, ktorí touto osadou prechádzajú. "Aby znížili maximálne povolenú rýchlosť a tak isto by som apeloval na rodičov, hlavne maloletých detí, aby väčší dohľad a pozor dávali," uviedol náčelník mestskej polície v Humennom Marián Zub. 

Roky sa z pohľadu verejnosti nehýbe problematika veľkého obchvatu mesta Humenné. Znamenalo by to, že vodiči, idúci smer Snina by sa osade vyhli. "Pozemky pod danou stavbou vlastní asi 169 vlastníkov, je potrebné ich vysporiadať, vykúpiť," povedala prednostka mestského úradu v Humennom Valéria Kurťáková. Majetkoprávne vysporiadanie už začalo, no je zložité. Stavba má zaberať 29 000 m2. Samosprávny kraj plánuje obchvat zaradiť do programovej výzvy v roku 2020. "Odhadovaný rozpočet stavby je 3 788 393,29 eur s DPH," povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.  "Mesto môže vydať stavebné rozhodnutie, ak budú vysporiadané pozemky pod danou stavbou," reagovala Kurťáková.

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy