Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nazrel do účtov exministra Kaliňáka, čím sa dopustil trestného činu. Súd zverejnil dôvody Rybaničovho odsúdenia
Zdielať na

Nazrel do účtov exministra Kaliňáka, čím sa dopustil trestného činu. Súd zverejnil dôvody Rybaničovho odsúdenia

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave zverejnil rozsudok nad poslaneckým asistentom Filipom Rybaničom, ktorý nazrel na účty exministra vnútra Roberta Kaliňáka. V obsiahlom odôvodnení podrobne vysvetľuje, prečo nemohol byť Rybanič takzvaným whistleblowerom. No zároveň priznal, že verejnosť má právo vedieť o transakciách politicky exponovaných osôb s ľuďmi podozrivými zo závažných trestných činov.

Odôvodnenie rozsudku Krajského súdu v Bratislave nad Filipom Rybaničom má 40 strán. No okrem iného sa tam spomína aj to, že prvotné úkony polície boli nezákonné, ako aj to, že zverejnenie obchodov medzi ministrom Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom bolo vo verejnom záujme. Na zverejnenie rozsudku upozornil denník SME. Sudca Peter Šamko konštatuje, že poslanecký asistent Jozefa Rajtára Rybanič sa spôsobom, akým sa dostali na verejnosť pohyby na účtoch Kaliňáka, dopustil trestného činu a odsúdil ho na podmienečný trest tri roky. No pripustil, že verejnosť má právo vedieť o transakciách s Bašternákom, ktorý si už odpykáva trest za daňové podvody. "Vo verejnom záujme je teda to, aby verejnosť poznala takú informáciu, to platí o to viac, ak člen vlády takéto kontakty pred zverejnením informácie popieral," píše sa v stanovisku súdu."Z rozsudku vyplýva, že ak by pán Rybanič získal tieto informácie v rámci svojich pracovných úloh a najskôr to ohlásil banke, až potom médiám, tak ako to pravidlá whistleblowingu stanovujú, takže takýto postup by bol v poriadku," objasnila Zuzana Petková, Nadácia zastavme korupciu. "Na jednu stránku som rád, že súd potvrdil, že vyšetrovanie bolo absolútne protizákonné, na druhú stránku v tom odôvodnení vidím množstvo prešľapov," dodal odsúdený Filip Rybanič.

​Názor exministra v tomto spore vedeného ako poškodeného sa TV JOJ získať nepodarilo. "Súd musí prihliadať na to, že zákony proti praniu špinavých peňazí majú prioritu pred akýmikoľvek inými pracovnými povinnosťami zamestnanca, respektíve pred bankovým tajomstvom," vyjadril sa Jozef Rajtár, poslanec NR SR za SaS. "Možno, že by aj pán Rybanič aj spoločnosť brala tento rozsudok tak že by bola vykonaná spravodlivosť, ak by aj na druhej strane bol dostatočne vyšetrený prípad Roberta Kaliňáka a podozrivých transakcií," doplnila Zuzana Petková. 

A z tohto dôvodu je Filip Rybanič odhodlaný dosiahnuť dovolanie na Najvyšší súd. A okrem toho ho čaká aj domáca úloha od sudcu, a to napísať úvahu o význame bankového tajomstva minimálne na 30 strán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy