Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ukradnutá divočina. Ak ju kupujete, aj vy máte krv na rukách, tvrdia ochranári
Zdielať na

Ukradnutá divočina. Ak ju kupujete, aj vy máte krv na rukách, tvrdia ochranári

SVET / Kupuješ? Aj ty máš krvavé ruky! Toto je hlavné motto kampane, ktorú rozbehli v bojnickej ZOO. Chcú ňou poukázať na obchodovanie so zvieratami. Ročne na celom svete zahynú milióny vzácnych kusov. Svoj podiel na tom majú aj Slováci. Aj keď nepriamo, hlavne počas dovoleniek nákupom rôznych suvenírov nelegálny biznis so zvieratami podporujú.

"V Afrike je každý deň zabitých 100 slonov kvôli slonovine, 1000 nosorožcov ročne kvôli rohom a na celom svete 10 miliónov zvierat kvôli kožušinám," menuje Jaroslav Slašťan zo ZOO Bojnice. 

Takto skončili nosorožie rohy v hodnote 1 350 000 eur, ktoré zadržali colníci na bratislavskom letisku. Pašeráci ich chceli predať v susednom Česku. "Kilogram tejto suroviny je drahší ako zlato," vraví Slašťan. 

Nelegálny tovar 

Nelegálny obchod so zvieratami a ich časťami je jednou z najzávažnejších príčin ohrozenia mnohých vzácnych druhov. V bojnickej zoo má na to upozorniť kampaň Ukradnutá divočina. Varovať má najmä ľudí, ktorí dovolenkujú v zahraničí. "Často si ani neuvedomujeme, že tí obchodníci ponúkajú našim ľuďom tovar, ktorý je zakázaný nosiť cez hranice," dodal Slašťan. Populárne sú koraly, plazy v liehu, bižutéria z korytnačiek. 

To, že situácia je naozaj vážna, potvrdzujú aj colníci. Podľa nich sa do obchodovania so zvieratami zapletú aj Slováci. "Veľmi často sa colníci stretávajú v batožine cestujúcich s koralmi, ktoré sa používajú aj na výrobu ozdôb. Ak si dovolenkári vezú šperky zo slonoviny, výrobky z krokodílej kože či korytnačích pancierov, finančná správa im tieto predmety môže zaistiť," informovala hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.  

Pašovanie zvierat 

"Veľmi často sa pašujú cicavce, plazy a rôzny hmyz," vraví Slašťan. Všetky tieto zvieratá končia v záchytnom centre v bojnickej ZOO. Jej pracovníci ľudí vyzývajú, aby si dobre rozmysleli, aký suvenír si na dovolenke kúpia.

"Každý kto kúpi podporuje nelegálny obchod. Keby nebol dopyt, nebude ponuka a eliminujeme potrebu znovu zabíjania zvierat," varuje Andrea Klasová z bojnickej ZOO. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy