Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Národnú kultúrnu pamiatku Vozokanského Leva opäť poškodili vandali
Zdielať na

Národnú kultúrnu pamiatku Vozokanského Leva opäť poškodili vandali

VEĽKÉ VOZOKANY / Národnú kultúrnu pamiatku Vozokanského Leva opäť poškodili vandali. Podstavec niekto postriekal sprejom a nakreslil tam aj hanlivé kresby. Ide o jedinečný pomník víťaznej bitky nad Turkami, ktorý tam je už od roku 1734. Pred šiestimi rokmi sa dokonca pol tonového bronzového leva niekto pokúsil ukradnúť.

To, že socha leva ja opäť poškodená, si náhodne všimla Aneta Laurincová, ktorá tam prišla na prechádzku. "Našli sme to tu, som si myslela, že to je len tak pokreslené a zistili sme, že to je aj nasprejované," vraví. 

Jedinečný pomník pripomína víťaznú bitku nad Turkami z roku 1652. Teraz je z viacerých strán postriekaný červeným a žltým sprejom. Vandal sa poriadne vybúril a jeho dielo má aj hanlivé kresby.

Poškodený nie je iba podstavec, ale od farby je na dvoch miestach aj lev. Prípadom sa zaoberá polícia ale aj pamiatkari. Rovnakým sprejom je poškodená aj informačná tabuľa. Vyzerá to tak, že páchateľa niekto vyrušil. "Polícia prípad rieši ako prečin poškodzovania cudzej veci," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Krádež leva

Národnú kultúrnu pamiatku ročne navštívi množstvo ľudí zo Slovenska ale aj celej strednej Európy. Terčom vandalov sa stala aj pred 6 rokmi. Bronzového leva odpílili z podstavca a chceli ukradnúť. Vtedy ho obyvatelia našli ležať na zemi a skončil u reštaurátora.

"Sme ho vlani po 4-ročnom rehabilitačnom pobyte sem dali," vraví starostka Justína Pálková. Vozokanský lev stojí neďaleko obce na odľahlom mieste presne tam, kde sa víťazná bitka nad Turkami odohrala. Miestni sa o súsošie starajú. Starostka prosí prípadných svedkov, aby sa ozvali.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy