Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Traja chlapci sadli na jeden bicykel a zrazili sa s autom. Po náraze preleteli cez vozidlo
Zdielať na

Traja chlapci sadli na jeden bicykel a zrazili sa s autom. Po náraze preleteli cez vozidlo

Traja chlapci sadli na jeden bicykel a zrazili sa s autom. Po náraze preleteli cez vozidlo

ŠTEFANOV / Traja sa viezli na jednom bicykli. V križovatke sa zrazili s osobným autom, ale našťastie sa nikto vážne nezranil. Polícia upozorňuje, že takéto nehody sa zväčša končia tragicky.

24 jún, obec Štefanov. Traja chlapci vo veku 12, 10 a 9 rokov vysadli na jeden bicykel. Deti sa takto spolu spustili po vedľajšej ceste, ktorá klesala do križovatky. Tam sa zrazili s osobným autom. Napriek tomu, že chlapci po náraze preleteli cez vozidlo, dopravná nehoda si vyžiadala len jedno ľahšie zranenie.

"Polícia upozorňuje rodičov, aby poučili svoje deti a vysvetlili im základné pravidlá cestnej premávky," upozorňuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Trnava Martina Kredatusová. Najstarší chlapec, ktorý riadil bicykel, tak pri jazde porušil takmer všetky zákonom stanovené predpisy. "Na jednom bicykli sa môže prepravovať iba jedna osoba," vysvetľuje dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Ani v rámci zábavy nie je dovolené, aby deti do 15 rokov viezli na bicykli iné osoby. Zákon dovoľuje osobe staršej ako 15 rokov viezť dieťa mladšie ako 10 rokov. To ale musí sedieť v pomocnom sedadle s pevnými opierkami na nohy. Pokiaľ ide o prívesný vozík ten musí byť pevne upevnený tyčou s vodiacim bicyklom. "Každý bicykel má svoju nosnosť, ale nie sú určené na to aby na tom jazdilo viac osôb ako jedna," konštatuje servisný mechanik František Kučera. 

Za porušenie predpisu pokuta

Za porušenie predpisu o preprave osôb, inak povedané za prekročenie povoleného počtu prepravovaných osôb môže polícia udeliť pokutu vo výške 50 eur. Pokuta ale nie je to najhoršie, čo v takomto prípade hrozí.

"Treba si uvedomiť, že vždy pri prepravovaní ďalšej osoby sú zhoršené ovládacie možnosti bicykla, a preto treba byť veľmi opatrný pri jazde a aj pri rešpektovaní predpisov," poznamenal Dolanský. "Takéto dopravné nehody končia zväčša s vážnymi zraneniami v tom horšom prípade aj stratami na životoch," dodáva Kredatusová.

Smrteľná nehoda. Vodič v plnej rýchlosti nabúral do betónového piliera. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy