Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počas prechádzky našla v krabici vyhodené mačiatka. Páchateľovi hrozí trest za týranie zvieraťa
Zdielať na

Počas prechádzky našla v krabici vyhodené mačiatka. Páchateľovi hrozí trest za týranie zvieraťa

DIVIACKA NOVÁ VES / Obyvateľka obce Diviacka Nová Ves v Prievidzskom okrese počas prechádzky so psom našla škatuľu, v ktorej boli štyri malé mačiatka. Vzala ich domov a začala sa o ne starať. Bez jej pomoci by zahynuli. Žiaľ, podľa odborníkov je takýchto prípadov stále viac.

Mačiatka niekto vyhodil do jarku za obcou Diviacka Nová Ves a nechal ich tam napospas osudu. Vložil ich do škatule, zavrel a odhodil do kríkov. Našťastie ich objavila tunajšia obyvateľka, ktorá tu venčila psa."Je to veľmi nezodpovedné, lebo tie mačiatka by boli uhynuli od tepla, od hladu a smädu," myslí si Irena Žáková z OZ Prievidzská labka. 

Mačiatka by bez pomoci ľudí neprežili. Dobrovoľníčky ich kŕmia každé dve hodiny. Počet nechcených mačiatok, ktoré ľudia vyhodia rastie. "My vždy v máji, júni a júli máme nahlasovaných veľa mačičiek v krabiciach," približuje Žáková. 

Páchateľ tak porušil zákon 

Páchateľa neodradila ani novela zákona, vďaka ktorej už zviera nie je vec. "Novelou zákona o veterinárnej starostlivosti sa zakazuje týranie zvieraťa, za ktoré sa považuje aj opustenie zvieraťa s úmyslom zbaviť sa ho," vysvetľuje advokátska koncipientka Barbora Kútna. 

"Myslím, že tento zákon ešte veľmi nepomáha. Ľudia ani nevedia, že takéto niečo je trestné," myslí si Žáková. "V trestnoprávnej rovine je možné potrestať páchateľa trestného činu týrania zvieraťa odňatím slobody až na dva roky," dodáva Kútna. Mnohí ľudia však akoby sa väzenia ani nebáli. Podľa odborníkov by pomohol kvalitný kastračný program.

Polícia naháňala svine. Nočnými ulicami Humenného sa potulovala 9-členná partia. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy