Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípadom policajnej razie v Moldave nad Bodvou sa zaoberá Európsky súd pre ľudské práva
Zdielať na

Prípadom policajnej razie v Moldave nad Bodvou sa zaoberá Európsky súd pre ľudské práva

KOŠICE / Prípad policajnej razie spred niekoľkých rokov v Moldave nad Bodvou je na Európskom súde pre ľudské práva. Do jeho rozhodnutia nebude pokračovať ani proces s dvojicou obžalovaných osadníkov, ktorí čelia obvineniu z krivých výpovedí. Rozhodol o tom sudca košického okresného súdu. Či sa k tomuto rozhodnutiu pripoja aj jeho kolegovia, ktorí súdia ďalších štyroch obžalovaných zatiaľ nie je jasné.

Obhajcovia tentoraz precestovali takmer 400 kilometrov úplne zbytočne. Obe pojednávania totiž trvali len niekoľko minút. V súdnej sieni sa objavilo hneď niekoľko prekážok. Ako prvé bolo naplánované pojednávanie v prípade obžalovaného Milana. Na súde ale chýbal svedok, poškodený policajt, proti ktorému mal obžalovaný krivo vypovedať, že ho napadol. Ako sa ukázalo neskôr, súd mu poslal predvolanie na 2. júla. "Predpokladám, že 2.7. sem prišil a dneska je 4. 7., takže svedok sa pochopiteľne nezúčastnil hlavného pojednávania," uviedol obhajca Roman Kvasnica. 

Ďalším dôvodom bola nedodržaná lehota piatich dní na prípravu pred pojednávaním. Obhajcovia sa o termíne dozvedeli neskoro. Obžalovaný Milan doručenku dokonca nedostal vôbec, a to preto, že osada Budulovská je miesto, kde sa pošta nedoručuje.

Tretím a najdôležitejším dôvodom na odročenie je fakt, že raziou sa zaoberá európsky súd pre ľudské práva a jeho rozhodnutie by mohlo výrazne ovplyvniť celý ďalší proces. Sudca si preto počká na výsledok. "Tak to je nový moment, ale ja by som ho nepreceňoval nejak optimisticky zatiaľ," uviedol Kvasnica. 

"Odročujem hlavné pojednávanie na neurčito," rozhodol sudca. Rovnako sudca postupoval i v prípade ďalšieho obžalovaného Rolanda. Obhajca obžalovaných naďalej trvá na tom, že ľudské práva jeho klientov boli hrubo porušené a opakovane žiada nielen o tlmočenie procesu, ale i písomný preklad do maďarského jazyka, obžalovaní totiž podľa neho nerozumejú po slovensky na dostatočnej úrovni. "Proti mojim klientom stojí celý štát, celá slovenská republika od okamihu kedy došlo k policajnému zásahu," povedal Kvasnica.

Celý proces sledujú i rôzne mimovládne organizácie. Ich zástupcovia sa pravidelne zúčastňujú pojednávaní aj osobne. "Zdá sa mi absolútne absurdné, že štát dlhé roky šikanuje občanov, tým, že ich dlhé roky vystavuje tomuto tlaku a tomuto stresu," povedala Zuzana Wienk z Aliancie Fair play.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy