Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Líščie mláďa, ktoré padlo do zakázanej pasce, sa operácie nedožilo. Trpelo päť dní
Zdielať na

Líščie mláďa, ktoré padlo do zakázanej pasce, sa operácie nedožilo. Trpelo päť dní

VYŠNÝ KUBÍN / TV JOJ ako prvá informovala o líške, ktorá sa chytila do železných klieští. Umučené zviera ich malo asi päť dní. Keď sa líška dostala na operáciu, ani k nej nedošlo. Chytanie do klepca ako pytliactvo je trestným činom, pri ktorom hrozí väzenie do dvoch rokov. Ochranári to ale považujú za týranie.

"Táto líška si okrem iného, okrem iných poranení, rozhrýzla jazyk od bolesti. Chytanie zvieraťa do čeľusťových nášľapných pascí bolo zakázané z toho titulu, že sa nejedná o humánny spôsob lovu, ale vlastne ide od začiatku o týranie zvieraťa," uviedol expert na divokú prírodu Miloš Majda.

Úbohá líška si prešla svojím peklom. Klepec na labke podľa veterinára nosila viac dní. "Zviera nehynie v tejto pasci okamžite. Prežíva ukrutné bolesti," opísal Majda. Zúbožené mláďa putovalo na veterinárnu kliniku. "Boli sme v tom, že sa jej dá pomôcť," dodal Majda.

"Zranenie mala strašné. Zviera sa s tým klepcom trápilo niekoľko dní," uviedol veterinár Miroslav Faga. "Došlo k poškodeniu tkaniva na nohe a odumierania nohy a otrave krvi. Muchy jej nakládli larvy, dostalo sa jej to aj do brušnej dutiny, zvieraťu nebolo pomoci, túto konkrétnu líšku zožrali červy zaživa," opísal Majda. 

"Rozhodli sme sa, že celú situáciu nenecháme len tak, bolo podané trestné oznámenie, zatiaľ na neznámeho páchateľa. Je neprípustné, aby ľudia v 21. storočí používali takýto pytliacky spôsob odchytu," povedala dovolenkárka Zuzana Klučiarová, ktorá líšku našla. Polícia už v prípade koná. "V súvislosti s touto udalosťou prebieha vyšetrovanie vo veci z prečinu pytliactva, v súčasnej dobe na prípade intenzívne pracujeme," povedal policajný hovorca v Žiline Radko Moravčík. 

Pozrite si prvú reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy