Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia varuje. Nesadajte za volant unavení, môže to mať tragické následky
Zdielať na

Polícia varuje. Nesadajte za volant unavení, môže to mať tragické následky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia varuje vodičov, ktorí sadajú za volant unavení. Ťažké nehody sa stávajú aj pre nedostatok spánku. V horúčavách toto riziko ešte stúpa.

Vodička osobného auta, ktorá dostala mikrospánok prešla s autom do protismeru, kde narazila do telefónneho stĺpa a zábradlia nad potokom. Pri nehode vznikli škody odhadnuté na viac ako 5-tisíc eur, ale vodička sa našťastie nezranila.

Vysoké teploty majú vplyv na naše reakcie za volantom 

Málo vodičov si uvedomuje, že unavení by sme si podľa zákona ani nemali sadať za volant. Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie.

Vodič, ktorý je unavený alebo ospalý, zvyšuje riziko dopravnej nehody v priemere až štvornásobne. Vodiči majú problémy s udržaním vozidla v jazdnom pruhu, prispôsobením rýchlosti vozidlám pred nimi alebo pri predbiehaní.

Ťažké nehody spôsobené únavou, nielen mikrospánkom, sa vyskytujú najčastejšie na diaľniciach počas noci alebo poobede, a to hlavne od 15:00 do 16:00 hodiny. Sú zapríčinené najmä opustením cesty či jazdného pruhu najmä do protismeru a smerom k blížiacim sa autám.

Polícia preto vodičom odporúča, aby počas týchto horúcich dní nepreceňovali svoje sily a počas jazdy si radšej dali častejšie prestávky na odpočinok a dodržiavali pitný režim.

Príčinou nehody v Banskej Bystrici bol zrejme mikrospánok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy