Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kupovali autá v zahraničí. Štát na daniach obrali o tisíce eur
Zdielať na

Kupovali autá v zahraničí. Štát na daniach obrali o tisíce eur

BRATISLAVA / V zahraničí kupovali autá, pretože chceli zarobiť. Na daniach obrali štát o tisíce eur. Kriminalisti finančnej správy odhalili ďalších podvodníkov, teraz im hrozia vysoké tresty.

Viac ako 450 tisíc eur je škoda na dani z pridanej hodnoty. Colníci z kriminálneho úradu finančnej správy sa koncom mája pozreli na účtovné doklady firmy zameranej na predaj automobilov z Bratislavského kraja. Kontrolovaná firma predávala luxusné ojazdené vozidlá dovezené z viacerých autobazárov v Nemecku. Počas troch rokov doviezli a predali viac ako 110 áut zákazníkom na Slovensku.

"Pri takto nadobudnutých vozidlách mal uplatniť režim intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru. To však neurobil," informovala hovorkyňa colného úradu, Drahomíra Adamčíková. Inak povedané, vzniklo podozrenie z nepriznania dane z nadobudnutého tovaru a nepriznania dane pri predaji.

"Predajca ponúkal na predaj motorové vozidlá prostredníctvom internetovej stránky, prípadne na základe požiadavky zákazníkov o kúpu vozidla obchodník vycestoval do iného členského štátu EÚ, kde ho kúpil a doviezol na Slovensko," dodala Adamčíková. 

Podozrivým osobám z daňových trestných činov hrozí 7 až 12 rokov za mrežami. Odborník pritom radí ako takýchto podvodníkov môže v čas odhaliť aj bežný kupujúci. "By som si preveril konateľa spoločnosti či náhodou nefiguruje, alebo nefiguroval vo viacerých firmách, ktoré už sú v krachu, alebo prípadne zaniknuté," vraví majiteľ autobazáru Peter Kurucz. 

Firma sa dá preveriť jednoducho na obchodnom registri. Podozrivo pôsobí aj to ak na spoločnosť nenájdete žiadne referencie, napríklad na sociálnych sieťach. "Tieto takzvané DPHačkové firmy, ktoré slúžia na rýchli predaj nemajú väčšinou web stránku, pretože vedia, že firmu založia a o rok ju zrušia," hovorí Kurucz. Rovnako sa netreba dať zlákať ani príliš nízkou cenou vozidla.

"Odporúčam všetkým kupujúcim, keď sa aj rozhodnú do takéhoto obchodu ísť, treba si napísať do zmluvy klauzulu, že predávajúci riadne odviedol DPH. Inak sa môže stať, že aj keď vozidlo má klient na seba prihlásené, takéto auto môže byť časom predmetom trestného konania a môže im byť zabavené na dobu neurčitú," dodal Kurucz. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom zásahu finančnej správy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy