Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prokurátor podal na súd dohodu s jedným z obvinených v kauze vraždy Ernesta Valka
Zdielať na

Prokurátor podal na súd dohodu s jedným z obvinených v kauze vraždy Ernesta Valka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V prípade vraždy Ernesta Valka podal prokurátor na súd návrh na uzavretie dohody o vine a treste s Jaroslavom Klinka , ktorý sa pred niekoľkými dňami priznal k lúpeži v dome zavraždeného právnika.

 "Do podateľne Okresného súdu Pezinok dnes doručila Generálna prokuratúra SR návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným J. K.," potvrdil pre agentúra SITA hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. To, že sa Jaroslav Klinka priznal k lúpeži, potvrdila aj generálna prokuratúra. 

"Dnes bola uzatvorená dohoda o vine a treste medzi prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry SR a obvineným J. K.Trest 7 rokov a 2 mesiace so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia, trest prepadnutia veci a ochranný dohľad. Trest je súhrnný vzhľadom na rozsudok Okresného súdu v Žiari nad Hronom z roku 2007, kde bol obvinený odsúdený za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere 6 rokov a 8 mesiacov," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Jaroslav Klinka z vraždy právnika Ernesta Valka obvinený nebol, priebeh vraždy nevidel. V čase, keď na Valka strelec vystrelil, bol údajne v inej časti domu. Z vraždy Ernesta Valka polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

​ Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Pozrite si reportáž o prípade vraždy Ernesta Valka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy