Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Počet prípadov znásilnení na Slovensku pribúda. Ministerka Saková predložila správu, ako sme na tom
Zdielať na

Počet prípadov znásilnení na Slovensku pribúda. Ministerka Saková predložila správu, ako sme na tom

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková sa na rokovaní vlády pochválila poklesom kriminality. V správe, ktorú predložilo jej ministerstvo, sa uvádza, že v roku 2018 sa na Slovensku odohralo o viac ako 4 800 trestných činov menej ako rok predtým.

Je fakt, že podľa štatistík má zločinnosť na Slovensku klesajúcu tendenciu. Minulý rok u nás polícia zaznamenala 61 400 trestných činov. Pritom v pred desiatimi rokmi, v roku 2009 to bolo viac ako 104 tisíc. To ukazuje celkom fajn trend, ale stále je to dosť závratné číslo. Ak si to totiž spriemerujeme, na každý deň pripadá takmer 170 trestných činov, na každú hodinu asi sedem. 

Jeden z najväčších poklesov zaznamenali policajti u krádeží vecí z áut. Je to zrejme spôsobené aj tým, že ľudia sa už poučili a navyše - dnešné autorádiá sa z áut veľmi kradnúť nedajú. Aj klasickej zlodejiny ubudlo, no stále je toho dosť - asi dvanásť vlámačiek za deň. Moderná zabezpečovacia technika ale zrejme zlodejov dosť odrádza. Už to nie je také jednoduché, ako kedysi. 

Trochu horšie je to už s inými trestnými činmi - stúpol napríklad počet prípadov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Sem patrí šoférovanie pod parou a iné delikty spáchané pod vplyvom alkoholu alebo drog. Smutný je aj pohľad na počet prípadov detskej pornografie. Medzi rokmi 2017 a 2018 ich pribudlo 93. Internet je očividne aj v tomto smere bezodnou studnicou, ktorá láka všakovaké pochybné indivíduá. "Máme viacero preventívnych opatrení, ktoré chceme aplikovať alebo teda už aplikujeme. Keďže počet takýchto prípadov stúpa musíme to robiť častejšie," povedala ministerka Denisa Saková. Podľa slov ministerky opatrenia zavádzajú aj na školách napríklad vo forme workshopov. 

Kriminálne prípady, ktorých pribúda

V ostatných dňoch sa objavilo niekoľko prípadov násilných trestných činov, ktoré vyvolali pozornosť na celom Slovensku - útok podgurážených mladíkov na manželský pár v bratislavskom autobuse, nebezpečný muž, ktorý útočil s nožom na ministerstve financií alebo brutálny útok na nepočujúceho mladého muža v Bratislave. Tieto prípady naozaj bijú do očí. Štatistiky ukazujú, že situácia sa v tomto smere veľmi nemení. Prípadov úmyselného ublíženia na zdraví za rok ubudlo len symbolicky. 

Prípadov znásilnenia naopak nepatrne pribudlo, ich počet sa stále drží na plus-mínus rovnakej úrovni. Tu však treba povedať, že ide o nahlásené prípady. Podľa odborníkov je tých nenahlásených možno až niekoľkonásobne viac. Činia sa aj lúpežníci. V roku 2018 polícia zaznamenala o 11 lúpežných prepadnutí osôb viac ako rok predtým. Tieto štatistiky sú mimoriadne dôležité najmä pre prácu policajtov, ktorí by sa nimi mali riadiť, pri plánovaní ich práce.

Pozrite si reportáž o útoku a streľbe, ktoré sa odohrali na Obchodnej ulici v Bratislave, krátko po sebe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy