Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po streľbe na Obchodnej skončili 3 ľudia v nemocnici. Policajný zákrok spustil vlnu kritiky
Zdielať na

Po streľbe na Obchodnej skončili 3 ľudia v nemocnici. Policajný zákrok spustil vlnu kritiky

BRATISLAVA / Po piatkovej streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave skončili v nemocnici traja ľudia, medzi nimi 15 ročné dievča. Všetci sú momentálne po operácii. Na sociálnej sieti sa krátko po streľbe rozpútala vlna kritiky na policajný zákrok. Ten vyhodnocuje Inšpekcia Ministerstva vnútra. TV JOJ zisťovala, či policajti konali správne.

Na videu, ktoré polícia na svoju stránku dala v piatok vo večerných hodinách, nej je jasne vidieť, ako policajti s útočníkom kráčajú a medzi tým ho vyzývajú, aby zložil nôž. Ten ale podľa svedkov kričal, že všetkých pozabíja. Zatiaľ čo jeden z policajtov upozorňuje ľudí, aby sa ukryli, druhý sa ho snažil spacifikovať. No útočník sa v ten moment otočí, nožom ho poreže a policajt padá na zem. Prichádzajú posily. Muž stále útočí a tak policajti strieľajú do nôh. Následne si priamo pred nimi bodne do brucha. "Videli sme iba, ako ide muž a ten bol akoby trošičku nepríčetný, mal nejakú igelitku," opísal udalosti svedok Peter. 

Práve tomuto zákroku so streľbou, ale predchádzal iný konflikt a to pred budovou ministerstva financií. Martin (35) totiž hodil do sklenených dverí dlažobnú kocku. "Útočník sa chcel násilím dostať do budovy ministerstva. Tú strážia colníci z finančnej správy. Útočník priamo pred budovou ministerstva pobodal príslušníka finančnej správy," uviedla Finančná správa vo svojom stanovisku. 

​35-ročný Martin potom odišiel, prešiel cez Kolárovo námestie a prišiel na Obchodnú ulicu. Celou cestou mal kričať a v ruke držal nôž. Pracovník finančnej správy skončil v nemocnici. Po útoku mal ťažké bodné poranenie a lekári ho museli operovať, ale momentálne je už stabilizovaný. V nemocnici v bratislavskom Ružinove lekári operovali aj 35-ročného útočníka. Okrem toho, že mal po streľbe zranené obe nohy, mal aj veľmi vážne bodné poranenia v oblasti brucha. Napriek tomu, že je stabilizovaný, jeho stav je vážny. "Muži, ktorí k nám boli včera v popoludňajších hodinách po incidente na obchodnej ulici privezení, sú po operácii a obaja v stabilizovanom stave. Jeden pacient, však aj naďalej zostáva v umelom spánku a pod dohľadom našich lekárov," informovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. 

V nemocnici na bratislavských Kramároch skončilo aj 15-ročné dievča, ktorého zasiahol pravdepodobne odrazený projektil. Podľa lekárov sa zasekol v panvovej kosti a vo večerných hodinách ju operovali. Podľa vyjadrenia lekárov je tínedžerka v poriadku. Momentálne je ešte na ÁRE, no je stabilizovaná a komunikuje. Podľa ich slov nebude mať žiadne následky a iné orgány poškodené neboli.

Prečo Bratislavčan takto konal sa zatiaľ nevie. Krátko po zákroku sa na sociálnej sieti rozbehla diskusia, v ktorej niektorí kritizovali nielen policajný zákrok ale aj to, prečo policajti strieľali, keď tam bolo veľa ľudí. Podľa zákona o policajnom zbore mali na to právo. Útočník totiž ohrozoval nielen ich, ale mohol napadnúť aj nevinného človeka. Na rozhodovanie mali len sekundy. "Nikde v rámci tohto zákona nie je stanovené, že by nemohol použiť zbraň na verejnom priestranstve. Ale ustanovené je, že policajt je oprávnený použiť zbraň iba vtedy, keď odvracia určité nebezpečenstvo, útok, ktorí hrozí, keď tým chce chrániť život a zdravie nejakých ďalších osôb. Tiež musí dbať na potrebnú opatrnosť, aby nebol ohrozený práve život a zdravie tých osôb, ktoré sú tam prítomní a to všetko musí policajt vyhodnotiť v podstate behom pár sekúnd. Čiže musí vyhodnotiť, na koľko je nebezpečný ten páchateľ," vysvetlila Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK a PZ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy