Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starostka obvinená z podvodu trvá na svojej nevine. V desaťročnom prípade išlo o štyri milióny korún
Zdielať na

Starostka obvinená z podvodu trvá na svojej nevine. V desaťročnom prípade išlo o štyri milióny korún

VRANOV NAD TOPĽOU / Okresný súd vo Vranove nad Topľou rieši prípad z obce Nová Kelča spred viac ako desiatich rokov. Na lavici obžalovaných je starostka obce, a to pre nezrovnalosti v čerpaní dotácie z envirofondu. Ide pritom o štyri milióny vtedajších slovenských korún.

Sporné majú byť faktúry pri rekonštrukcii ústredného kúrenia obecných budov. Práce mali byť v prevažnej miere realizované ešte v roku 2007 a vtedy mali byť podľa obžaloby aj vyplatené. Obec ich financovala prostredníctvom úveru. Neskôr v roku 2008 požiadala o nenávratný príspevok z envirofondu. "Prevažná časť diela tepelného hospodárstva a jeho rekonštrukcie bola vykonaná v roku 2007 a následne v roku 2008 obžalovaná ako starostka obce tieto práce duplicitne faktúrovala a žiadala o poskytnutie nenávratného finančného príspevku," uviedol prokurátor Viliam Loda.

"Ja hovorím, že som nevinná. Nejde o žiadnu duplicitu, aby sme v roku 2007 aj v 2008 faktúrovali za tú istú prácu," reagovala na obvinenia starostka Novej Kelče Mária Telepunová. Starostka obce sa pred súdom obhajovala so slovami, že časť rekonštrukcie bola financovaná úverom a ďalšia časť peniazmi z envirofondu.

Práce realizoval podnikateľ z okresu Prešov. Ten bol spolu so starostkou obvinený zo subvenčného podvodu. On sa ku skutku už priznal a uzavrel so súdom dohodu o vine a treste. Vyviazol s podmienkou. Starostka ale trvá na svojej nevine. "Som nevinná a všetky veci týkajúce sa dokladov z roku 2007 a 2008 sú v poriadku," dodala Telepunová.

"Časť týchto peňazí bola vybratá hotovostným výberom z banky a ich ďalší pôvod, nakladanie s nimi nebolo preukázané," povedal prokurátor Loda. Dokazovanie pred súdom bude pokračovať už na zajtrajšom pojednávaní. Vypovedať by mal aj muž, ktorý mal sporné faktúry vystaviť a ktorý sa k spáchaniu subvenčného podvodu už pred súdom priznal. Tentoraz bude vypovedať ako svedok.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy