Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dopravnú situáciu v Žiline riešia posilnením MHD, obchádzkové trasy sú ale preplnené
Zdielať na

Dopravnú situáciu v Žiline riešia posilnením MHD, obchádzkové trasy sú ale preplnené

ŽILINA / V Žiline platí mimoriadna situácia. Po víkendovom požiari kultúrneho strediska bola totiž obmedzená doprava na jednom z kľúčových dopravných uzlov v meste. Intenzívny požiar poškodil piliere pod takzvaným rondelom. Žilina mala s dopravou problém aj pred požiarom.

Teraz, keď je uzavretá časť rondla, je dopravná situácia v Žiline ešte horšia ako inokedy. Podľa odporúčania statikov je uzavretá časť kruhového objazdu. Vodiči sa teda podľa možnosti snažia vyhnúť križovatke. "Myslím si, že sa našli také riešenia, ktoré aspoň trochu zmiernia dopady, ale zázraky sa tu robiť nedajú," uviedol dopravný analytik Ľubomír Palčák. Vzhľadom na medializáciu závažnej udalosti, ktorá vznikla po rozsiahlom požiari, vodiči vedia, že sa podľa možnosti majú vyhnúť tejto križovatke. "Momentálne tam nie je žiaden problém, dá sa povedať, že rondel je nad očakávania prázdny," povedal riaditeľ ODI Žilina Marián Večerík. 

Premávka na kruhovom objazde je teda bezproblémová, čo sa nedá povedať o iných častiach mesta, kde sa nahromadili autá, ktorých šoféri sú odkázaní na to, aby využili obchádzkové trasy. Domáci musia teda teraz jazdiť po obchvate, ktorý za bežných podmienok využívajú najmä vodiči, ktorí Žilinou iba prechádzajú. Samozrejme, dočasné dopravné zmeny sa týkajú aj mestskej hromadnej dopravy. "Posilnili sme kľúčové spoje, ktoré spájajú mesto s Hájkom. Uplatnili sme možnosť bezplatnej dopravy," uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne. 

Následky požiaru sa dotkli aj dopravy na železničnej trati, ktorá prechádza pod rondlom. Malý motorový vlak v smere do Rajca tu po tieto dni nemôže premávať. Nahradia ho autobusy. Podľa žilinského primátora sa zatiaľ nedá povedať ako dlho potrvá mimoriadna situácia.

Pre požiar zasadal krížový štáb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy