Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vodiči, pozor! Na mnohých staniciach technickej kontroly je problém získať termín
Zdielať na

Vodiči, pozor! Na mnohých staniciach technickej kontroly je problém získať termín

BRATISLAVA / Vodičom, ktorým sa v najbližších dňoch končí STK-áčka a nie sú ešte objednaní na kontrolu, sa asi trochu skomplikuje život. Nedá sa totiž objednať. S týmto problémom sa na nás obrátili vodiči a aj ministerstvo dopravy priznáva, že zaznamenalo zvýšený nápor na kontroly. Dôvodov je viac.

O tri týždne mi končí STK-áčka, tak si skočím na kontrolu, dajme tomu o dva týždne v pondelok. Ak takto uvažujete, chyba. V ostatných dňoch je na mnohých staniciach technickej kontroly problém získať termín skôr ako začiatkom júna, na niektorých vám ponúkne termín až na júl. 

"14.mája som sa chcel objednať na STK-áčku, keďže mi končí technická a emisná kontrola 25. mája a potom, čo som obvolal všetky stanice technickej kontroly, som zistil, že nedostanem termín dovtedy, lebo najbližšie voľné termíny sú až v júni. Takže som volal na Okresný úrad Oddelenie cestnej dopravy, že ako mám tento môj problém riešiť, pani mi ochotne povedala, že buď mám odhlásiť auto z evidencie, alebo ísť na STK výlet mimo Bratislavského kraja," hovorí majiteľ vozidla s končiacou STK a EK kontrolou Roman Mačkin. 

Ministerstvo dopravy zaznamenalo tento problém, s ktorým sa v ostatnom čase stretávajú majitelia áut. Registrujú zvýšený nápor na vykonanie technickej a emisnej kontroly. "Tento stav môže byť spôsobený viacerými faktormi. Jednak sme zintenzívnili kontroly na staniciach technickej a emisnej kontroly, čo spôsobilo, že technici začali poctivejšie vykonávať tieto kontroly, na čo samozrejme potrebujú viac času," informuje hovorkyňa z ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Od 20. mája bude v týchto staniciach zavedené monitorovacie zariadenie, čo spôsobilo u viacerých majiteľov áut, že sa snažia absolvovať technickú a emisnú kontrolu ešte pred 20. májom, aj keď termín platnosti TK/ EK mali platný ešte dlhšiu dobu. Evidentne sa obávajú, že by po zavedení nového systému neprešli kontrolou."Zároveň zavedenie monitorovacieho záznamového zariadenia spôsobilo, ukončenie pracovného pomeru niektorých technických pracovníkov, čiže týchto pracovníkov môže byť nedostatok," dopĺňa Ducká. 

Riešením je auto odhlásiť alebo skúsiť iné mesto 

Ak ste nepochodili v okolí vášho bydliska a potrebujete nutne novú STK-áčku, alebo emisnú, môžete skúsiť aj v širšom okolí. Kontrola sa neviaže na okres ani mesto, teda je možné ich absolvovať kdekoľvek. "Skúšal som v rámci Bratislavského kraja a tam tiež nie je nič voľné, takže budem musieť vycestovať mimo kraj," tvrdí dotknutý vodič Roman Mačkin. 

Ak si nesplníte podmienky, pokuta za neplatnú technickú kontrolu je 165 eur. Rovnaká pokuta je aj za neplatnú emisnú kontrolu, teda spolu 330 eur. Podľa Karolíny Duckej "súčasný minister znižoval pokuty, ale avšak len za predpokladu, ak do 15 dní dodatočne podrobíte svoje vozidlo či už emisnej, alebo technickej kontrole, podľa toho, čo vám chýba. V tomto prípade bude pokuta znížená o 2/3, teda zaplatíte len 55 eur."

Nastaviť si môžete bezplatné upozornenie pred kontrolou

Je tu, ale možnosť, ako si nenechať kontrolu na poslednú chvíľu. Štát ponúka prostredníctvom stránky jiscd.sk nastaviť si bezplatne notifikáciu.

"Táto notifikácia vás prostredníctvom emailu, alebo SMS správy, alebo podľa toho, čo si nastavíte, upozorní 30 dní a 14 dní vopred, pred skončením platnosti T a EK," objasňuje Ducká. Dotknutý vodič Mačkin ostatným odporúča, "aby si nechali dostatok času, minimálne aspoň mesiac na objednanie sa. Určite to nie je moja prvá STK-áčka, ale nikdy som takýto problém nemal."

Smutný príbeh zo Zvolena. Za ulúpenie dvoch stravných lístkov, žiadali doživotie, viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy