Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pojednávanie v kauze výbuchu VOP Nováky je vo finále. Obžalovaní vraj museli vedieť o nesprávnom skladovaní
Zdielať na

Pojednávanie v kauze výbuchu VOP Nováky je vo finále. Obžalovaní vraj museli vedieť o nesprávnom skladovaní

NOVÁKY / 2. marca 2007 došlo vo Vojenskom opravárenskom podniku VOP v Novákoch k mohutnému výbuchu. Ten si vyžiadal osem mŕtvych, desiatky zranených a podnik zostal v troskách. Podľa obžaloby sú za tragédiu zodpovední štyria riadiaci pracovníci podniku. Prípadom sa zaoberá samosudkyňa okresného súdu v Prievidzi.

K výbuchu došlo vo vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch v momente, keď zamestnanci delaborovali výbušniny. Osem z nich tragédiu neprežilo, desiatky sa zranili a podnik zostal v troskách. Zo všeobecného ohrozenia obžalovali piatich riadiacich pracovníkov podniku. Jeden z nich medzičasom zomrel. Dnes prišiel rad na záverečné reči. Počas nich prokurátor vyhlásil, že obžalovaní sú vinní a sudkyňa by im mala vymerať nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Pojednávanie v kauze výbuchu vo VOP Nováky je vo finále. Dnes prišli na rad záverečné reči. Najskôr sa slova ujal prokurátor. Podľa neho museli obžalovaní vedieť o riziku, ktoré vo Vojenskom opravárenskom podniku existovalo. Predovšetkým pre množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie.

"Obžalovaným je kladené za vinu to, že svojím konaním tolerovali ten nezákonný stav, ktorý v podniku existoval a ktorými boli upozorňovaní, nijako ho neriešili," informuje prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín. 

Prokurátor ich navrhol uznať vinnými a uložiť im nepodmienečné tresty. Advokáti a samotní obžalovaní mali ale úplne opačný názor."Aj keď tu bola veľká snaha, nepodarila sa zistiť príčina tohto výbuchu," hovorí advokát Peter Vačok. 

Podľa obhajoby znalci určili hneď niekoľko príčin výbuchu, za ktorý podľa ich slov obžalovaní nenesú zodpovednosť. Vyhlásili, že hlavný problém bol v tom, že delaborovali niečo úplné iné, ako mali uvedené v dokladoch. 

"Mimo vedomosti obžalovaných boli dovezené do VOP Nováky na delaboráciu, ako časovaná bomba, ktorá sa týmto spôsobom aj správala," tvrdí obhajkyňa Anna Kubovičová. 

Obžalovaní vyjadrili nad tým čo sa stalo ľútosť. Zároveň však sudkyňu požiadali, aby ich oslobodila. Tá vynesie verdikt na najbližšom pojednávaní.

V hlavnom meste bolo ráno počuť výbuch. Z bytovky museli ľudí evakuovať. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy