Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žena sa stala obeťou podvodníka na inzertnej stránke. Odborníčka radí, ako nakupovať online
Zdielať na

Žena sa stala obeťou podvodníka na inzertnej stránke. Odborníčka radí, ako nakupovať online

BRATISLAVA / Katarína prišla o 350 eur. Stala sa obeťou podvodníka, ktorý naďalej predáva na online stránke mobil. Aby ženu presvedčil o korektnosti, poslal jej dokonca odfotený občiansky preukaz. Peniaze poslala, mobil ale nedostala.

Celý príbeh začal tak, ako aj mnohé iné. Katarína si našla na internete ponuku na kúpu mobilu. Páčil sa jej, a tak začala komunikovať s predávajúcim, ktorý určil podmienky. "Nechcel ho posielať na dobierku, chcel peniaze buď vopred na účet alebo osobný odber. Keďže som si ho nemohla osobne prevziať, poprosila som ho nech mi pošle číslo účtu," povedala oklamaná mladá žena. Ako uistenie, že nekomunikuje s podvodníkom jej poslal svoje odfotené doklady. Katarína tak poslala na účet 350 eur ale mobil neprichádzal. Predávajúci následne prestal komunikovať. 

Katarína už tušila, že niečo nie je v poriadku. "Ja som išla na políciu a podala som trestné oznámenie na toho človeka, ktorého doklady som mala odfotené," opísala svoje konanie.

Potom ale prišiel ďalší šok. Kataríne sa podarilo spojiť s majiteľom dokladov, ten ale žije v zahraničí a zistil, že jeho osobné údaje a doklady boli zneužité. Tiež sa tak stal obeťou a od celého podvodu sa dištancuje. "Moje doklady boli zneužité. Nikdy v živote som nemal tento účet. Ja som od nikoho neprijal žiadne peniaze a nespáchal podvod," vyjadril sa pre TV JOJ majiteľ dokladov. Zarážajúce je, že inzerát je stále aktívny. 

Odborníčka radí, ako na online nákupy

Odborníčka radí, predtým, ako idete nakupovať cez takzvané online platformy - internetové trhoviská, nájdite si čas a prečítajte si ich všeobecné podmienky. "Tam sa väčšinou spotrebiteľ dozvie, že tieto platformy nezodpovedajú za žiadne škody, ktoré môžu spotrebiteľovi vzniknúť. Tá obrana je tu na samotnom spotrebiteľovi, aby si uvedomil, že tu neuzatvára klasický kúpno-predajný vzťah s predajcom. Nechráni ho tu obchodný zákonník ani občiansky zákonník, a ďalšie ustanovenia zákona na ochranu spotrebiteľa," vysvetlila Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov. 

Tu ide o vzťah so spotrebiteľmi, ktorí zatiaľ v zákone úplne doriešení nie je. Katarína dúfa, že svoje peniaze dostane späť a iní sa už oklamať nedajú. Ako sa ale nestať obeťou takéhoto podvodu? "Neposielať vyššie sumy peňazí, takpovediac na "verím v Boha" úplne neznámemu človeku," dodala odborníčka. 

Pozrite si reportáž o ďalších podvodných ponukách s mobilmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy