Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na ochranu zákona využíva polícia už aj drony. Pre vodičov sú prakticky neviditeľné
Zdielať na

Na ochranu zákona využíva polícia už aj drony. Pre vodičov sú prakticky neviditeľné

ČESKÁ REPUBLIKA / Stále dôležitejším pomocníkom policajtov pri odhaľovaní trestnej činnosti a pri porušovaní dopravných predpisov sú drony. Vodič si takejto hliadky vo vzduchu prakticky nemá šancu všimnúť.

Má dvadsať krát dvadsať centimetrov, takže vo vzduchu je takmer neviditeľný. Batéria vydrží 20 minút a ovládajú ho dvaja policajti. "Ide o malý prístroj, ktorý je vybavený videokamerou s vysokým rozlíšením," informuje vedúci dopravnej polície Zbyněk Míka. Zároveň dodáva, že pre vodiča je vzhľadom k veľkosti dronu ťažko pozorovateľný.

"Pilot sa venuje len riadeniu lietadla a asistent obsluhuje kameru, plus obsluhuje vysielačku, ak je potrebné komunikovať s druhou hliadkou na zastavení vodiča," hovorí zástupca vedúceho dopravnej polície Příbram Ondřej Smotlacha.

Dron môžu stretnúť vodiči, ktorí porušili predpisy napríklad v prípade zlého odbočovania či predbiehania na plnej čiare. Hliadka pri drone dá vedieť kolegom o pár sto metrov ďalej a tá vodiča zastaví a následne pokutuje. Vylúčená je aj možnosť, že by sa vodič pri jazde na určitom mieste vymenil s iným vodičom. "Vozidlo je od doby spáchania priestupku až do doby zastavenia pod neustálym vizuálnym kontaktom," tvrdí Zbyněk Míka. Išlo by tak o nepriestrelný dôkazný materiál. 

Polícia má viacero modelov

Policajné zložky majú k dispozícii aj model, ktorý bol pre políciu špeciálne vytvorený armádnymi expertmi. Vo vzduchu vydrží až hodinu, nevadí mu dážď ani sneh. Dokonca má v sebe termokameru, takže vie pátrať napríklad po stratených ľuďoch v prírode alebo pomáha v zime kontrolovať chatky, ktoré sú často terčom zlodejov. O drony je u policajných zložiek obrovský záujem, ďalšie desiatky strojov sú už objednané. 

Muž spadol do asi 25 metrov hlbokej rokliny, zachránili ho policajti. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy