Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Diego Roda sa pred súdom zodpovedal z finančných podvodov. Jeho svokra, Antonina Vadalu, oslobodil
Zdielať na

Diego Roda sa pred súdom zodpovedal z finančných podvodov. Jeho svokra, Antonina Vadalu, oslobodil

HUMENNÉ / Verejnosť ho pozná ako milovníka luxusných talianskych áut, no on sa na súde posťažoval, ako mu konkurencia poorala kukuricu a pripravila ho o stovky hektárov pôdy. Diego Roda, o ktorom písal zavraždený novinár Ján Kuciak, strávil na lavici obžalovaných 6 hodín. Aj keď mu hrozilo až 15-ročné väzenie, napokon odchádzal s úsmevom na tvári.

"V roku 2013 nám znížili dotácie na dobytok, tam nám chýbalo 500 tisíc eur ročne," hovorí obžalovaný Diego Roda. Milovník luxusných talianskych áut sa však posťažoval aj na ataky zo strany konkurencie. "Preorali nám pšenicu, zobrali 350 hektárov pôdy, za ktorú sme my mali zaplatený nájom," pokračuje obžalovaný. 

O ďalších 700 hektárov mal prísť v inej lokalite pre pozemkové úpravy a o pôdu ho pripravil aj slovenský pozemkový fond, keď s ním neobnovil zmluvy. Pred senátom Okresného súdu v Humennom sa taliansky podnikateľ zodpovedal z dvoch skutkov. Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu sprenevery a zo zavinenia úpadku.

Ten mal podľa obžaloby spôsobiť tak, že spriazneným firmám poskytol pôžičky za 1,60 milióna eur a zároveň mal za podhodnotenú cenu predať časť obchodného podielu v jednej z firiem. Kým prokurátor hovoril o konaní v rozpore so zásadami obozretného podnikania, podľa správcu, ktorý vypracoval reštrukturalizačný posudok, nešlo o úmyselné konanie, ale o zlé manažovanie. Pôžičky mali slúžiť na realizáciu investičných zámerov v ďalších firmách, aby mohli dosahovať exportné výsledky. Talian trval na svojej nevine.

Pojednávanie trvalo 6 hodín. Talianovi hrozilo až 15-ročné väzenie. Napokon ale odchádzal s úsmevom na tvári. "Oslobodzuje spod obžaloby, pretože skutky nie sú trestnými činmi," vyslovil predseda senátu OS Humenné Vladimír Varga. 

Prokurátor sa odvolal, vec teda skončí na stole Krajského súdu v Prešove. Pre Taliana toto nie sú jediné problémy so zákonom. V roku 2016 ho vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky obvinili z korupcie, a to hneď v troch skutkoch. "Z toho v dvoch vo vzťahu k pracovníkovi daňového úradu a v jednom vo vzťahu k pracovníkovi iného úradu. Návrh na podanie obžaloby spolu so spisom je v súčasnosti na úrade špeciálnej prokuratúry," dodáva hovorkyňa PPZ Denisa Baloghová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy