Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mužov, ktorí mali vykrádať bankomaty poslal súd za mreže. Státisíce eur ale zmizli bez stopy
Zdielať na

Mužov, ktorí mali vykrádať bankomaty poslal súd za mreže. Státisíce eur ale zmizli bez stopy

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Prešlo už šesť rokov od veľkonočnej lúpeže. Partia zlodejov sa zamerala na bankomaty v prešovskom a košickom kraji. Tie boli pred vtedajšími veľkonočnými sviatkami zásobené viac ako obvykle. Pred tromi rokmi v septembri padol v prípade aj rozsudok. Piatich ľudí poslal súd na dlhé roky za mreže. Jeden z nich sa teraz pokúša všetko zvrátiť, a to dovolaním na Najvyššom súde.

Na Veľkú noc roku 2013 na východe Slovenska snežilo. Kým iní sviatkovali, niektorí pripravovali najväčší útok na bankomaty v dejinách slovenskej kriminalistiky. Celková škoda bola takmer dva milióny eur. Len v Prešove bolo bankomatov päť a keď z mesta vyštartovali smer Poprad už mali naložených viac ako 700 tisíc eur.

​Štrnásť bankomatov mali vybieliť za štyri hodiny. Keď si to štáb TV JOJ na vlastnej koži vyskúšal pred rokmi, za rovnaký čas stihol fyzicky obehnúť iba osem bankomatov. Pred rozsudkom pred tromi rokmi tým argumentoval aj jeden z obžalovaných. "Veď vy ste to skúšali, jasné, že nevinný," uviedol odsúdený muž. "Rozsudok krajského súdu v Prešove je právoplatný jeho vyhlásením," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

Podľa súdu to ale boli dve partie. V organizovanej skupine mali podľa rozsudku do detailov rozdelené úlohy a okrem jedného z bankomatov, do ktorého systému sa im nepodarilo vniknúť, vykradli všetky. I keď polícia zadržala hotovosť, rôzne pomôcky ako pilník a rukavice a tiež kópie bezpečnostných kľúčov od bankomatov a kódy k nim, obžalovaní na to mali svoj pohľad. "Počas celého procesu nebolo dokázané, že som bol členom organizovanej skupiny. Neexistuje jeden dôkaz, ktorý by ma mal usvedčovať," povedal obžalovaný.

Fungovali v podstate ako SBS-kári, ktorí peniaze dokladajú. Títo ich podľa súdu vyberali. Celá akcia sa rozsypala, keď si vo Svite policajná hliadka všimla podozrivé auto. Mali pri sebe 200-tisíc eur. To sú jediné peniaze, ktoré sa podarilo zachrániť. Poldruha milióna eur je stále nevedno kde a odsúdení pred rozsudkom popierali, že by s tým mali niečo spoločné. Jeden z nich sa dokonca pokúša spoza mreží verdikt súdu zvrátiť. "Vo vzťahu k rozsudku Krajského súdu v Prešove podal dovolanie jeden z odsúdených a vo veci tak bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky," dodala Ivana Petrufová.

V Trnavskom kraji sú podozriví z vykrádania automatov dvaja muži z Moldavska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy