Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Anonym prokuratúre nahlásil, že starostka spreneverila 70 tisíc eur. Polícia nič nenašla
Zdielať na

Anonym prokuratúre nahlásil, že starostka spreneverila 70 tisíc eur. Polícia nič nenašla

KOŠAROVCE / List adresovaný prokuratúre spôsobil nemalé problémy bývalej starostke obce Košarovce. Anonym v ňom písal, že z obecnej kasy mala spreneveriť viac ako 70 tisíc eur. Závažné tvrdenie policajti preverovali celé mesiace.

Podľa polície sa skutku mala dopustiť osoba oprávnená konať za obec Košarovce. Na starostovskej stoličke vtedy sedela Jarmila Lukáčová. Tá od začiatku tvrdila, že ide o nezmysly.

Stačilo, aby na prokuratúru prišiel anonymný list a pre túto ženu sa začalo veľké policajné vyšetrovanie. Anonym prišiel pred komunálnymi voľbami. "Za štyri mesiace to je peklo na zemi. Nemôžete nič robiť, len čakať," vraví exstarostka obce Lukačovce Jarmila Lukáčová. 

Udanie pred voľbami 

"Práve volebný rok nie je sprevádzaný iba volebnou kampaňou, ale nezriedka aj rôznymi podnetmi pre orgány činné v trestnom konaní, ktorým však často absentujú fakty a tie sú nahrádzané pocitmi alebo domienkami," uviedol hovorca Združenia miest a obcí Michal Kaliňák. 

Anonym písal o falšovaní faktúr, predraženej ceste, no aj o problémovom skolaudovaní bytovky. Uviedol, že starostka mala umožniť istému podnikateľovi využívať priestory obce bez toho, aby platil za vodu či elektrinu. Policajti tak preverovali aj firmy, ktoré s obcou mali nejaký súvis.

"Človeka to zaskočí a začne rozmýšľať, že koľko ľudí vás nenávidí, čo som predtým nepociťovala," vyjadrila sa bývala starostka. Policajti prípad vyšetrovali ako zločin sprenevery v súbehu s prečinom zneužitia právomoci verejného činiteľa. Exstarostku trápi, že okrem nej policajným vyšetrovaním trpeli aj jej najbližší. Všetko nasvedčuje tomu, že práve to bol pisateľov cieľ.

Polícia nič protizákonné nenašla 

Policajti na žiadne protizákonné konanie neprišli a tak ani nemohli nikoho obviniť. Za prípadom dali definitívnu bodku. "Vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil, lebo skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," potvrdila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Bývalá starostka vyzvala anonymných pisateľov, aby sa aspoň anonymne ospravedlnili. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy