Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Medzilaborciach sa po meste prechádzala exotická šelma
Zdielať na

V Medzilaborciach sa po meste prechádzala exotická šelma

MEDZILABORCE / Šokovaným obyvateľom mesta pobehoval po dvoroch exotický tvor. Neveriaci obyvatelia sa obracali na štátnu ochranu, poľovníkov, nakoniec však skončilo v rukách príslušníkov mestskej polície. Ide o invázny druh, ktorý pochádza z Ázie.

Medzilaborčanov postavil na nohy exotický druh zvieraťa. Neďaleko centra mesta sa potulovala exotická šelma. Šokovaní ľudia sa obracali na štátnu ochranu prírody, na poľovníkov či na mestskú políciu. Pohybovala sa ľuďom po záhradách, napokon skončila v rukách mestských policajtov.

"Viacerí ľudia nás kontaktovali, že vidia neznámu šelmu. Nevedeli si to zaradiť, že čo to je, mysleli, že je to niečo vzácne," zhodnotil zoológ Martin Šepeľa zo Správy CHKO Východné Karpaty. "Nesprával sa normálne, bol chorý alebo niečo zožral a bol otrávený a preto stratil plachosť," hovorí zoológ Šepeľa. Radí, že treba "kontaktovať príslušné poľovnícke združenie, ktoré by malo urobiť odchyt."  Ukázalo sa, že nakoniec išlo o psíka medvedíkovitého, ktorý pochádza z Ázie.

Zástupcovia takéhoto združenia však boli odcestovaní, o odchyt zvieraťa sa preto musela postarať mestská polícia. "Vec nezniesla odklad, bolo ho treba odchytiť, nahnali sme ho do rohu a tam som ho chytil do klietky," odpovedal policajt MsP Medzilaborce Jozef Motyka. Potom, čo zviera mestskí policajti odchytili, ho odovzdali zástupcom príslušného poľovníckeho združenia. 

Ďalšie podobné prípady v Medzilaborciach 

Nejde pritom o prvý podobný prípad v Medzilaborciach. "Už sme boli volaní v minulosti aj na odchyt hada, lebo nevedeli si rady. Volali hasičov, volali štátnych policajtov, ale bolo im povedané, že volajte mestskú políciu," tvrdí náčelník MsP Medzilaborce Martin Dimun. Obyvatelia sa podľa náčelníka obracajú na mestskú políciu práve v prípadoch, keď už sami nevedia, ako situáciu riešiť. "Rutina je odchyt psov, ale odchyt poľovnej zveri v zastavanej oblasti mesta, to je prvýkrát," hovorí policajt Jozef Motyka.

Na Slovensku sa chová množstvo exotických druhov zvierat, častokrát načierno, viac k danej téme si pozrite v reportáži TV JOJ:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy