Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ÚŠP postúpil prípad Antonina Vadalu na NAKA. Ide o podozrenie zo závažnej korupcie
Zdielať na

ÚŠP postúpil prípad Antonina Vadalu na NAKA. Ide o podozrenie zo závažnej korupcie

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa dôsledne zaoberal informáciami, ktoré zverejnila talianska verejnoprávna televízia RAI 30. marca. Uvádza sa to v stanovisku ÚŠP v súvislosti s medializovanými informáciami o kontaktoch obvineného talianskeho občana Antonina Vadalu s osobami v Slovenskej republike.

Pred niečo vyše rokom taliansky portál Venezia Today priniesol zábery pašerákov kokaínu do Európy. Na drogovú cestu využívali sofistikované krytie. Drogy ukrývali v ovocí, napríklad v banánoch. Ich bezproblémovú cestu si vybavovali u ľudí na najvyšších miestach. Podľa doteraz zverejnených informácií sa svojimi kontaktmi mal práve Antonino Vadala chváliť utajenému agentovi. A práve títo bojovníci proti mafii sledovali Vadalu a jeho kontakty dlhé roky. 

​Zverejnené informácie talianskej televízie Rai hovoria o stovkách Vadalových telefonátov s pravou rukou Roberta Fica, Máriou Troškovou. Investigatívne centrum Jána Kuciaka prichádza s ďalšími závažnými informáciami. Talianski vyšetrovatelia sledovali Vadalu aj v iných prípadoch. A aj tam zachytili prinajmenšom zaujímavé SMS medzi ním a iným kokaínovým pašerákom: "Chcel by som vedieť, či si myslíš že jednáš s hlúpym dievčaťom. Všimol som si, nedostatok serióznosti pri dodržiavaní záväzkov, čo mi spôsobuje vážne problémy so šéfom kabinetu. Nehovoriac o strate mojej dôveryhodnosti, pred tými ,ktorí ma rešpektujú už 20 rokov. Preto ťa okamžite očakávam." 

Podľa informácií investigatívneho centra malo ísť o odpočúvania v rámci operácie, ktorá odokrývala sieť pašerákov z Južnej Ameriky. Stále nie je vylúčené, že Vadala mohol na tieto účely využívať colný sklad v Michalovciach, ktorý sídlil v ním prenajímaných priestoroch. Na čo TV JOJ upozorňovala ešte pred časom.

Postupne zverejňované informácie na Antonina Vadalu a jeho kontakty vyzerajú stále viac závažnejšie. Reaguje na ne premiér. Konať začali aj bezpečnostné zložky. "Úrad špeciálnej prokuratúry sa od pondelka dôsledne zaoberal informáciami, ktoré zverejnila talianska verejnoprávna televízia RAI 30. 3. 2019. Podnet bol vyhodnotený ako podozrenie zo závažnej korupčnej trestnej činnosti a dnešného dňa ho odstupuje na Národnú protikorupčnú jednotku NAKA s pokynmi na ďalší postup," informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. 

Bývalá štátna radkyňa expremiéra Roberta Fica, Mária Trošková údajne v čase svojho pôsobenia na Úrade vlády často telefonovala s podozrivým Antoninom Vadalom, ktorému sa v poslednom článku venoval zavraždený novinár Ján Kuciak. Talianska verejnoprávna televízia RAI zverejnila informácie, podľa ktorých mala Trošková s Vadalom vyše štyristo telefonátov. Údajne ich zachytili talianski vyšetrovatelia.

​Polícia v tejto súvislosti uviedla, že Národná kriminálna agentúra požiadala o informácie o drogovej trestnej činnosti Antonina Vadalu taliansku políciu prostredníctvom Europolu ešte začiatkom tohto roka. "Zatiaľ od nich nemáme nijaké oficiálne informácie, ako sú medializované talianskymi médiami," povedal vo videu na sociálnej sieti hovorca policajného prezídia Michal Slivka. V súvislosti s drogovou trestnou činnosťou podľa neho polícia vykonáva operatívne preverovania. NAKA pritom podľa hovorcu pracuje aj na tom, aby mohla vypočuť všetky zainteresované osoby, ktoré boli spomínané talianskymi médiami ako osoby, ktoré údajne s Vadalom spolupracovali. "NAKA bude, samozrejme, úzko spolupracovať aj z inšpekciou ministerstva vnútra," dodal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy