Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete čo robiť, ak ste spôsobili škodovú udalosť? Kontakt za stieračom vás nevyviní
Zdielať na

Viete čo robiť, ak ste spôsobili škodovú udalosť? Kontakt za stieračom vás nevyviní

ŽILINA / V mestách, kde je veľa obchodných centier dopravní policajti často riešia škodové udalosti, ktoré sa stanú počas parkovania. V Žiline preto vodičov spovedali, či v takýchto situáciách dokážu správne reagovať.

Zaparkujete na parkovisku, idete si nakúpiť, vrátite sa a máte poškodené auto. S takýmito situáciami sa už nejeden vodič stretol. "Obišiel som celé parkovisko, ale nikoho, kto by sa k tomu hlásil, som nenašiel," povedal poškodený vodič Jozef. Jozef mal na aute škodu vo výške 500 eur, vinníka sa mu ale vypátrať nepodarilo. Dopustil sa pritom hneď niekoľkých závažných priestupkov. "Nezotrval na mieste, nebolo spísané tlačivo pre poisťovňu, nebola vykonaná dychová skúška, v takomto prípade to môže skončiť zadržaním vodičského preukazu," uviedol riaditeľ ODI v Žiline Marián Večerník. 

"Zo skúseností vieme, že ľudia nevedia ako majú reagovať, nevedia aké sú ich zakladné povinnosti," uviedla policajná preventistka v Žiline Paula Dobrovolská. Nechať lístok za stieračom nie je v tomto prípade tým najvhodnejším riešením. Aj keď na lístku necháte svoje telefónne číslo a poškodený vás bude môcť kontaktovať, neznamená to, že ste sa nedopustili priestupku. "Neodporúčam nechávať lístok, lebo zase sa dostávame k zákonnej klasifikácii - únik z miesta nehody," dopravný expert Maroš Páleš. 

Na vyriešenie škodovej udalosti pritom stačí, že máte povinné zmluvné poistenie. "Ktoré nám rieši situácie, ak sme vinníkmi, takže sa oplatí zostať stáť a počkať, pretože mnohé parkoviská sú už pod kamerami, no a už keď si vás následne policajti nájdu, tak to bude drahšie," povedal dopravný expert Maroš Paleš. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy