Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V nemocnici sa mala vyliečiť, no zomrela. Rodina z jej úmrtia viní zdravotnícky personál
Zdielať na

V nemocnici sa mala vyliečiť, no zomrela. Rodina z jej úmrtia viní zdravotnícky personál

PRAKOVCE/ KROMPACHY / Išla do nemocnice s cieľom vyliečiť sa. Namiesto toho ju po pár dňoch odvážala pohrebná služba. Príbuzní poukazujú na zlú starostlivosť personálu. V nemocnici sa totiž stav dôchodkyne radikálne zhoršil.

Šesťdesiatsedemročnú Zuzanu priniesli záchranári na interné oddelenie do krompašskej nemocnice. Trápil ju opuch nôh a sťažené dýchanie. Po niekoľkých dňoch prišla príbuzným tragická správa. Celé nešťastie podľa Zuzaninej rodiny začalo už na druhý deň po hospitalizácií. Počas popoludňajších návštevných hodín našli príbuzní dôchodkyňu na posteli celú premrznutú a pri otvorenom okne.  "Absolútna starostlivosť tam bola že nulová. My sme ju našli v triaške, zimnici. Úplne celú mokrú od vody. Osprchovaná bola vraj že doobeda, pár hodín to tam ale bolo pootvárané," vyjadril sa synovec nebohej Jozef Kalafus. 

Rodina tak žiadala pre Zuzanu deku a teplý čaj. Deku vraj nedostali a mohli jej dať akurát studený čaj z chodby oddelenia. Na druhý deň už mala dôchodkyňa aj zápal pľúc. Podľa príbuzných personál pochybil v ďalšej vážnej veci. "Nefrológ jej vyslovene zakázal infúznu liečbu. My sme tam prišli, doslova tam bol tak prečerpaný ten organizmus, že to srdce už nestíhalo. Pritom vedeli, ako tam pracuje srdce, boli podávané lieky aj infúznou liečbou," pokračoval synovec Jozef. 

V dokumentácií, ktorú TV JOJ rodina poskytla stojí, že Zuzana zomrela na zlyhanie srdca a bližšie neurčený zápal pľúc. Vedenie krompašskej nemocnice sa bráni. Detaily zo zdravotnej dokumentácie nám poskytnúť nemohli. "Všeobecne je možné konštatovať, že nie je pravda, že pacientka mala zakázané infúzie a napriek tomu jej boli podávané. Nepravdivé je tiež tvrdenie, že pacientka po sprchovaní ležala dlhší čas pri otvorenom okne. Mrzí nás, že došlo k úmrtiu vážne chorej pacientky a je nám takisto ľúto, že je nepravdivo obviňovaný personál nemocnice, ktorý robí pre svojich pacientov maximum," riaditeľ Nemocnice Krompachy Miroslava Krausa. 

Na ťahu je teraz kontrolný orgán. Zdravotnícku dokumentáciu a postup pri liečení dôchodkyne preštuduje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bol doručený email - sťažnosť pána Kalafusa. Úrad sa začne uvedeným podaním zaoberať," uviedli v písomnom stanovisku.

Lekári na pohotovosti nenastúpili do služby. Čo bolo dôvodom?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy