Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Primátor Galanty o miesto neprišiel. Súd ho oslobodil spod obžaloby
Zdielať na

Primátor Galanty o miesto neprišiel. Súd ho oslobodil spod obžaloby

TRNAVA / Krajský súd v Trnave rozhodol o tom, že primátor Galanty neprišiel o mandát. Peter Paška čelil obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní. Súd ho spod obžaloby oslobodil.

V máji 2015 kukláči odviedli primátora Galanty Petra Pašku z budovy úradu rovno do cely. Sudkyňa rozhodla, že stíhaný väzobne nebude. O tri roky neskôr okresný súd uznal primátora vinným zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní. Okresný súd v Galante ešte v máji 2018 odsúdil primátora mesta Petra Pašku. Dostal podmienku a zákaz vykonávať verejnú funkciu. Keďže sa odvolal, tak o právoplatnosti rozsudku rozhodoval krajský súd.

Primátor prišiel na pojednávanie v dostatočnom časovom predstihu, vyzeral, že je v dobrej nálade, médiám povedal, že pojednávanie neprišiel prehrať, istý si ale nebol. "Keď dnes prehrám, tak v Galante budú ďalšie tohtoročné voľby," uviedol Peter Paška, primátor Galanty. Primátor bol obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní v štádiu pokusu. Okresný súd mu uložil trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky. Vrátane toho dostal aj zákaz vykonávať verejnú funkciu na 4 roky. Rozsudok nebol právoplatný keďže sa ešte v pojednávacej miestnosti odvolal. Kauza sa týkala projektu obnovy kaštieľa v Galante za viac ako dva milióny eur.

Z machinácií pri obstarávaní boli vrátane Pašku obvinení aj bývalý hlavný architekt, bývalý prednosta úradu a bývalý primátor mesta. "Obžalovaní Mgr. Ladislav Maťaškovský, Ing. Ján Poľakovský a Peter Paška sa oslobodzujú spod obžaloby zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," povedala sudkyňa. Súd štvrtého žalovaného, Petra Aštariho, uznal vinným a vymeral mu trest odňatia slobody na 18 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky, dostal zákaz vykonávať verejnú funkciu a peňažný trest 10 tisíc eur. "Toto bolo moje 26 sedenie na súde, dvekrát som vyhral na ústavnom súde, štyrikrát som vyhral na krajskom súde, zajtra idem znovu vypovedať na krajskú políciu, pretože hlavný kontrolór dal na mňa ďalšie trestné oznámenie, takže ešte sa to celé nekončí," dodal Peter Paška.

Bývalý primátor z Medzilaboriec čelí obvineniam. Podľa svedkov mal podplácať voličov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy