Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viacpodlažnú prístavbu stavia bez povolenia úradov. Majiteľ v tom problém nevidí
Zdielať na

Viacpodlažnú prístavbu stavia bez povolenia úradov. Majiteľ v tom problém nevidí

BRATISLAVA / Nemá stavebné povolenie, napriek tomu stavia. Na čiernu stavbu upozornil úrady jeho sused. Podľa advokáta ide o trestný čin, za ktorý hrozí väzenie.

Podľa slov Dušana Palkoviča začal sused na svojom pozemku stavať viacpodlažnú prístavbu, na bránu si pritom vylepil oznam o povolení stavby. V ohlásení stavebných prác, ktoré má TV JOJ  k dispozícii sa pritom píše o zateplení fasády, výmene okien, dverí, balkóna a terasy. O žiadnej viacpodlažnej prístavbe tam zmienka nie je. "Požiadali sme suseda, aby sa vyjadril k tomu čo sa tam deje, lebo sa nám zdalo, že je to viac ako možné stavať," povedal Palkovič. "Musel som zabetónovať, ja som rozbil tú strechu. Zozadu je pristavené, nadstavené, ďalšie podlažie. To je jedna izba, to riešim so stavebným úradom," vyjadril sa v telefonáte majiteľ stavby Ľuboš G. 

​Dušan Palkovič sa obrátil na stavebný úrad, ktorý u suseda vykonal dozor a k veci sa vyjadril. "Štátny stavebný dozor zistil, že stavebník realizuje stavbu a prístavbu bez stavebného povolenia. Na základe tohto zistenia mu bola doručená výzva na prerušenie stavby," vyjadril sa Matej Števove, hovorca starého mesta. 

"Osemnásteho marca dostal stavebník výzvu, aby prestal s prácami, napriek tomu ďalej pokračoval," pokračoval Palkovič. V čase, keď sme boli na mieste s kamerou na pozemku vládol čulý stavebný ruch. Podľa majiteľa, s ktorým sa nám podarilo spojiť telefonicky, sú práce v poriadku. Úrad pritom stavebné práce zastavil. "Keď som aj pristavil tú jednu izbu, tak ja si ju zlegalizujem, všetko dám do poriadku," oznámil majiteľ stavby. 

"Ak výzvy neuposlúchne vydáme rozhodnutie na zastavenie stavby, odvolanie voči tomuto rozhodnutiu nemá odkladný charakter," oznámil úrad. "Ja som povedal, že si zaplatím aj tú pokutu, ale ja strechu zabetónovať musím,"  dodal majiteľ. Každý sused, alebo vlastník majetku, vedľa ktorého sa stavia, je automaticky účastníkom stavebného konania. To znamená, že má právo sa vyjadrovať alebo podávať námietky k stavbe. Oslovil som aj prokuratúru Bratislava I., z môjho pohľadu ide o trestnú činnosť. "Pokiaľ tieto práva boli porušené, tak treba kontaktovať stavebný úrad, aby vykonal dohľad. Ďalšia možnosť je podať trestné oznámenie, pretože aj uskutočňovanie stavby bez stavebného povolenia môže byť trestným činom, kde hrozí trestná sadzba až na dva roky," vyjadril sa k celej veci advokát Milan Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy