Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bankomaty nechali explodovať. Dvaja muži úradovali aj v iných štátoch
Zdielať na

Bankomaty nechali explodovať. Dvaja muži úradovali aj v iných štátoch

TRNAVA / Z vykradnutia minimálne dvoch bankomatov z minulého roku sú podozriví dvaja mladí muži moldavskej národnosti. Pri krádeži používali plyn pomocou ktorého bankomaty explodovali. Spôsobili tak aj ďalšie škody, ktoré sa celkovo vyšplhali na viac ako 300-tisíc eur. Podobný spôsob využili aj v iných štátoch.

Na konci marca minulého roku obyvateľov obce Okoč v dunajskostredskom okrese, krátko po tretej hodine nadránom, prebudila silná explózia. Bankomat v budove pri hlavnej ceste sa ocitol v plameňoch. Po necelom roku od krádeže policajti obvinili dvoch 31-ročných mužov moldavskej národnosti. Podozriví sú z vykradnutia aj ďalšieho bankomatu v Borskom Mikuláši. "Druhý výbuch bankomatu bol nahlásený počas leta, 18. 7. 2018, krátko po 02:00 ráno v obci Borský Mikuláš. Odtiaľ si páchatelia rovnakým spôsobom odniesli niekoľko stotisíc eurovú hotovosť," uviedla Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ Trnava. 

​S výbušninami pravdepodobne nemali veľké skúsenosti. V obci Okoč použili toľko plynu, že bankomat explózia rozmetala v okruhu asi dvadsiatich metrov. Navyše bankovky vzápätí začali horieť. "Oznámenie bolo také, že v podstate horí bankomat v obci Okoč. Po príchode na miesto bolo zistené, že konkrétne v telese bankomatu je ešte požiar, následne bol našimi príslušníkmi ručnými hasiacimi prístrojmi uhasený," informoval Tibor Čandal riaditeľ HaZZ Dunajská Streda. 

Výbuch spôsobil obrovské škody aj na obecnom majetku. Na budove popraskali steny, spadol strop a dielo skazy dokonal ešte aj požiar. Podobne bolo v minulom roku na Slovensku vykradnutých 8 bankomatov. Z ďalších siedmych páchatelia dostali peniaze pomocou napadnutia softwaru. Vypáčili plastový kryt, napojili sa na software bankomatu a týmto spôsobom si zabezpečili výdaj hotovosti. Dvaja obvinení muži sú na Slovensku podozriví z dvoch krádeží bankomatov. Policajti ale porovnaním zaistených stôp s databázami európskej únie zistili, že sa takýmto spôsobom obohacovali aj v iných štátoch, konkrétne v Estónsku a Rumunsku. 

Podľa informácií TV JOJ nie je vylúčené, že ide o členov väčšej medzinárodnej skupiny, ktorá sa zameriava práve na vykrádanie bankomatov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy