Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri Partizánskom obyvatelia žijú v pachu a pri množstve hlodavcov. Sused chová nelegálne ošípané
Zdielať na

Pri Partizánskom obyvatelia žijú v pachu a pri množstve hlodavcov. Sused chová nelegálne ošípané

PARTIZÁNSKE / Obyvatelia Veľkých Uheriec pri Partizánskom musia znášať nepríjemný zápach a množstvo hlodavcov. Dôvodom je asi 30 ošípaných, ktoré chová ich sused. Viac ako rok upozorňujú úrady, aby nelegálny chov zrušili. Časť ošípaných ušla a ohrozovala ľudí.

Zo záhrady, v ktorej chová tunajší obyvateľ takmer 30 ošípaných mu niektoré ušli a ohrozovali ľudí.

"Som pozrela von a videla som čiernu guľu a jedno tu fučalo na dvore. Ušlo zopár, ohrozovalo tam spolubývajúcich. Prišiel behom do vnútra, že ho prasa naháňa," opisujú obyvatelia obce. S chovateľom a najmä s jeho ošípanými tu majú ľudia problémy už dlho. Pred rokom žiadali regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Prievidzi o pomoc. "Prišli sem z veterinárnej správy, že do 30 dní sa toho zbavia a 30 dní je rok," hovorí obyvateľ obce. 

"S majiteľom je ťažká a zlá komunikácia," vysvetlil riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Majiteľ chová podľa starostky ošípané nelegálne. Nikto si s ním nedokáže poradiť. V posledných dňoch sa ale situácia zdramatizovala.

Susedia v nedeľu vo výbehu spozorovali päť mŕtvych zvierat. V pondelok ráno ich tu bolo ešte viac. Okamžite sem prišli veterinári. Tí z uhynutých zvierat odobrali vzorky.

"Zobrali vzorky na prioritne na africký mor ošípaných. Dovtedy nemôže majiteľ so zvieratami nič robiť," povedal Bíreš. Ľudia majú strach z nákazy. Majiteľ ošípaných sa rovnako ako so susedmi nechcel baviť ani so štábom.

Sedem mŕtvych zvierat odviezli do kafilérie. Ďalších viac ako 20 zostáva na mieste. Dokedy, to nevie nik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy