Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
13-ročný chlapec, ktorý zachránil desiatky detí pred istou smrťou, získa občianstvo
Zdielať na

13-ročný chlapec, ktorý zachránil desiatky detí pred istou smrťou, získa občianstvo

RÍM / Talianska polícia vyhlásila, že 51 detí v unesenom a podpálenom školskom autobuse zachránila odvaha a rýchle konanie 13-ročného chlapca, ktorý zalarmoval políciu. Ministerstvo vnútra preto vyhlásilo, že chlapcovi pôvodom z Egypta v urýchlenom procese udelí talianske občianstvo a uhradí všetky poplatky spojené s administratívnym procesom.

Napriek tomu, že vodič, ktorý uniesol školský autobus plný detí a vyhrážal sa im zabitím, najprv vyzbieral od detí a učiteľov ich mobilné telefóny, jednému zo žiakov sa ho podarilo oklamať a mobil si ponechať.

"Chlapec mu povedal, že si mobil zabudol doma a nemá ho pri sebe," povedal hovorca polície Marco Palmieri.

Chlapec sa potom tváril, že sa modlí po arabsky, pričom ale telefonoval so svojim otcom a ten zavolal políciu a informoval ich o únose. 13-ročný Ramy Šehata tak vlastne zachránil život všetkým v autobuse. Pomohol aj presne identifikovať lokalitu a smerovanie autobusu. Polícia potvrdila, že chlapcove informácie boli kľúčové pri nájdení autobusu a následnej záchrannej akcii.

Vodič, 47-ročný občan Talianska pôvodom zo Senegalu, Usejnu Sy, bol podľa portálu CNN zatknutý a čelí obvineniu z pokusu o vraždu, únosu, podpaľačstvu a kladeniu odporu pri zatýkaní. Deti sa podarilo z autobusu, ktorý šofér polial pohonnými hmotami a zapálil, dostať cez rozbité okno autobusu bez vážnejších zranení.

Vo vyhlásení talianskeho ministerstva vnútra sa píše: "Ministerstvo je pripravené uhradiť všetky náklady spojené s pridelením občianstva tomuto malému hrdinovi. Dúfame, že šofér autobusu príde o svoje občianstvo a Ramy ho získa."

Vodič, ktorý už v minulosti mal potýčky zo zákonom za sexuálne obťažovanie a jazdu pod vplyvom alkoholu, údajne kričal: "Všetci zomriete" a "Musím pomstiť umieranie v Stredozemnom mori", povedal Palmieri, čo je pravdepodobne odkaz na prípady utopenia utečencov smerujúcich do Talianska.


Taliansko je jedným z hlavných cieľov utečencov a migrantov zo severu Afriky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy