Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodič prevážal nebezpečné plyny. Colníci by bez skenu vozidla nemali šancu
Zdielať na

Vodič prevážal nebezpečné plyny. Colníci by bez skenu vozidla nemali šancu

BRODSKÉ / Trnavskí colníci objavili na hraničnom priechode plynové nádoby s nebezpečnými látkami, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. Odhalili ich pomocou mobilného skenovacieho zariadenia finančnej správy.

Aj keď to možno navonok niekedy tak nevyzerá, pašeráci si dokážu v autách vyrobiť špeciálne úkryty, ktoré by si colníci pri bežnej kontrole nemuseli všimnúť. Aby sa tak nestalo, využívajú k tomu špeciálny kamión, ktorý objekty zrentgenuje. Minulý týždeň sa s týmto zariadením pozerali "pod kožu" vozidlám, ktoré prechádzali cez bývalý hraničný priechod s Českou republikou - Brodské. Skontrolovali aj dodávku, ktorú šoféroval vodič z Ukrajiny. Colníci sa ho opýtali, či neprepravuje tovar podliehajúci daňovému dozoru, alebo colnému dohľadu. Vodič odpovedal negatívne, ale aj tak vozidlo podrobili kontrole. "Po preskenovaní vozidla colníci zistili, že v nákladovej časti vozidla určenej na batožinu sa nachádza podozrivé miesto. Hliadka preto vykonala jeho fyzickú kontrolu a zistila, že sú v ňom ukryté kovové nádoby v počte 15 kusov. Kovové nádoby obsahovali fluórované skleníkové plyny," uviedla Iveta Zlochová, hovorkyňa CÚ v Trnave. 

Keďže nakladanie s takýmito látkami podlieha prísnym predpisom o fluórovaných skleníkových plynoch, colníci mali podozrenie z prečinu neoprávnenej výroby a nakladania s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu a tak prípad posunuli polícii. "Poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Brodské obvinil v tzv. super rýchlom konaní 40 -ročného muža z Ukrajiny, Súd už rozhodol o jeho vine," povedala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. Okresný súd v Skalici ho právoplatne odsúdil na peňažný trest.

Colníci nedávno museli zaistiť veľký náklad falzifikátov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy