Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nebezpečné znečistenie. Bývalý zamestnanec odhalil nekalé praktiky
Zdielať na

Nebezpečné znečistenie. Bývalý zamestnanec odhalil nekalé praktiky

NOVÁKY / Rybári už niekoľko rokov upozorňujú na znečistenú vodu v rieke Nitra. Tá je najmä v úseku pod Novákmi plná chemických látok. Do redakcie TV JOJ sa ozval bývalý hasič, ktorý pracoval v tamojšej chemičke. Informoval o tom, ako tam zneškodňovali ortuť.

V minulých mesiacoch rieka Nitra v úseku za Novákmi zapáchala a mala spenenú hladinu. "Našli sme prekročené limity benzénu, široké spektrum organochlórových zlúčenín, pričom najvyššia koncentrácia a najväčšie riziko bolo pri vinylchloride. A tentokrát sme navyše našli aj prekročené limity pre ortuť," vymenovala Ivana Kohútková, riaditeľka Greenpeace. "Analýzou sme zistili, že ortuť je prekročená viac ako o 100 percent," potvrdil Zdenko Čavojčin, hospodár MO SZR Prievidza.

​To, akým spôsobom sa dostala ortuť do pôdy a vzápätí do podzemných vôd porozprával bývalý zamestnanec chemičky, ktorý pracoval v podniku ako hasič. Všetko sa podľa jeho slov odohralo v januári 2018 počas rozoberania nepotrebného potrubia. "V tom potrubnom moste nemalo byť nič, ale boli tam zvyšky ortute," povedal bývalý zamestnanec. Tá sa podľa jeho slov vyliala na strechu. Hasiči dostali príkaz, aby ju zneškodnili. "Veliteľ útvaru nám prikázal, aby sme to spláchli a zahladili stopy. Protestovali sme, ale povedal, že keď tu chceme robiť, máme to urobiť," dodal bývalý zamestnanec. Ešte predtým ako ortuť spláchli natočil ako dôkaz toto video. "Všetko išlo do pôdy, do vody. Ortute tam bolo veľmi, veľmi veľa, na tom videu je len zlomok," opísal udalosti zamestnanec. 

TV JOJ oslovila aj zástupcov chemičky. Tí v písomnom stanovisku tvrdia, že ortuť zneškodňujú v súlade so zákonom: "Zostatková ortuť z odstavených zariadení je zneškodňovaná autorizovanou švajčiarskou spoločnosťou v súlade s platnou európskou a slovenskou legislatívou a pod dohľadom Ministerstva životného prostredia SR." V stanovisku sa zároveň uvádza, že spoločnosť chemické produkty ortuťovou elektrolýzou už nevyrába. Nahradili ju modernou, membránovou elektrolýzou.

Bývalý pozemok chemického závodu skrýval nebezpečné úložisko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy