Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rastislav tvrdí, že počuje hlasy. Verdikt súdu sa aj napriek tomu nezmenil
Zdielať na

Rastislav tvrdí, že počuje hlasy. Verdikt súdu sa aj napriek tomu nezmenil

KOŠICE / Rastislav z Betliara, ktorý kuchynským nožom zavraždil vlastnú matku sa opäť postavil pred súd. Senát košického krajského súdu rozhodoval o jeho odvolaní. Prvostupňový súd ho za obzvlášť závažný zločin vraždy poslal za mreže na 20 rokov. Muž ale tvrdí, že matke neublížil a smrteľné zranenia si spôsobila sama.

Rasťo nepopieral, že mal s matkou veľmi zlý vzťah, no podľa jeho slov jej neublížil. "Svoju mamu som nezabil, ale veľmi ma mrzí a bolí to, že som tomu nešťastiu nedokázal zabrániť," uviedol obžalovaný Rastislav. 

​Ani senát krajského súdu nemal pochybnosti o Rastislavovej vine, a tak sa pôvodný rozsudok nezmenil. Rastislav vo svojom odvolaní trval na vypočutí ďalších svedkov, ktorí mali potvrdiť dlhotrvajúce nezhody v rodine. Navyše tvrdí, že dlhodobo počuje hlasy, a tak žiadal o nový znalecký posudok z odboru psychiatrie. Tieto návrhy senát zamietol a potvrdil pôvodný verdikt okresného súdu, ktorý Rastislava poslal do väzenia s maximálnym stupňom stráženia na 20 rokov. "Som toho názoru, že krajský súd rozhodol zrejme podľa vlastného uváženia, vo veci, na základe dôkazov, ktoré mal za preukázané, že boli vykonané, čo sa týka spokojnosti s rozsudkom, k tomu sa vyjadrovať nebudem," povedala obhajkyňa. 

Verdikt je právoplatný, neexistuje proti nemu už žiaden opravný prostriedok. Rastislav mal byť v čase spáchania skutku opitý, no nebol nepríčetný. Usvedčili ho najmä DNA stopy. Lýdiu (56) našli mŕtvu iba dva dni po tom, čo pochovala manžela. Susedia, ktorí sa dozvedeli túto hroznú správu od začiatku tvrdili, že sama by si na život nesiahla. "V krku mala nožík, to sa nezabila sama," opísala suseda. Od začiatku podozrievali ich syna Rastislava, s ktorým mali mať rodičia neustále problémy. Aj v noci pred tragédiou mala pani Lýdia volať políciu."Utekala, lebo že ju ohrozuje, toto chlapča furt bolo napité," dodali susedia.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy