Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Košiciach pokračoval proces s osadníkmi, podľa obžaloby krivo svedčili proti policajtom
Zdielať na

V Košiciach pokračoval proces s osadníkmi, podľa obžaloby krivo svedčili proti policajtom

KOŠICE / Na košickom okresnom súde pokračoval proces s obyvateľmi rómskej osady v Moldave nad Bodvou, ktorí mali podľa obžaloby krivo svedčiť proti policajtom. Prípad je dohrou policajnej razie z roku 2013. Miestni tvrdia, že išlo o brutálny zákrok.

Obvinenia proti zasahujúcim policajtom sa ale nepotvrdili, vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra trestné stíhanie zastavil. Po takmer piatich rokoch sa z údajných obetí z osady Budulovská stali obžalovaní. Päť mužov a jedna žena čelia obvineniu z krivej výpovede. Obviniť mali policajtov, ktorí ich na obvodnom oddelení údajne bili. Na lavicu obžalovaných sa dnes posadili dvaja obžalovaní muži.

Podľa obhajcu sa vo všetkých prípadoch objavujú závažné procesné pochybenia. Ako prvý vstupoval do pojednávacej miestnosti Milan, ten už na ostatnom pojednávaní tvrdil, že nerozumie dobre po slovensky. Súd teda pribral do konania tlmočníčku. Ani tak ale obžalovaný spokojný nebol. Žiadal, aby mu obžalobu nielen pretlmočili, chcel ju dostať písomnou formou, aby mal čas porozumiem skutku a pripraviť sa na svoju obhajobu.

"On neovláda slovenský jazyk dostatočne tak, aby mohol obhajovať svoje práva, toto je podľa mňa jeden zbytočný problém, pretože my sme žiadali, aby sa mu preložil ten spis do maďarského jazyka, ktorý má súd k dispozícii myslím, že v mesiaci január," vysvetľuje mužov obhajca Roman Kvasnica.

"V prípravnom konaní, v procesnom postavení obvineného sa vyjadril, že rozume slovenskému jazyku slovom aj písmom, s tým, že podpísal túto zápisnicu v prítomnosti obhajcu s tým, že bol riadne poučený," dodáva prokurátor Matej Čintala. Milan viackrát zopakoval, že vôbec nevie, prečo je na súde. Podobne ako ďalší obžalovaný Roland. Aj ten vinu popriera, poškodeného policajta údajne krivo neobvinil.

"Ja som to netvrdil,lebo sú sfalšované papiere, ja som len povedal, že on nám povedal aby sme boli ticho, ja som nevidel či ho kopal alebo nekopal," povedal v polovici novembra minulého roka obžalovaný Roland. 

"Musíme ísť ďalej a musíme využívať všetky ustanovenia slovenského právneho poriadku a žiadať od súdu, aby ich rešpektoval," uviedol obhajca. "Osobnou účasťou na tomto pojednávaní som chcela osobne zaznamenávať ako sa zabezpečujú počas pojednávania všetky záruky práva na spravodlivý proces," informovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. 

Obe pojednávania samosudca odročil na druhú polovicu mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy