Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podvody s eurofondami pri prerábke základnej školy pred súdom
Zdielať na

Podvody s eurofondami pri prerábke základnej školy pred súdom

BANSKÁ BYSTRICA / Škandál okolo rekonštrukcie základnej školy v Kysuckom Lieskovci sa skončil na súde. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes otvoril pojednávanie so šiestimi mužmi. Do fakturácie fiktívnych prác a preplácania z eurofondov je podľa obžaloby zapletený aj starosta Mútneho a bývalý starosta Kysuckého Lieskovca.

Šiesti muži, stavebníci a medzi nim aj bývalý starosta Kysuckého Lieskovca ako aj jeho stále úradujúci kolega z obce Mútne skončili na lavici obžalovaných. Pred sudcom špecializovaného trestného súdu sa teraz snažia dokázať svoju nevinu týkajúcu sa sprenevery eurofondov určených na rekonštrukciu základnej školy v Kysuckom Lieskovci.

"V trestnej veci je šesť osôb obžalovaných z poškodzovania záujmov európskych spoločenstiev a zo subvenčného podvodu," upresňuje Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS Pezinok.

Podľa obžaloby má ísť o viac ako 50 tisíc eur, ktoré si mali obžalovaní vyfakturovať z eurofondov za fiktívne práce ako aj stavebný materiál, ktorý nikdy nebol dodaný. Obžalovaní sa ale bránia a pred sudcom vyhlásili, že sú nevinní.

Starosta Mútneho, ktorý kandidoval aj na župana žilinského kraja tvrdí, že je to pomsta tých, ktorým stupil na otlak: "Človek menej spáva, keď sa takéto svinstvo valí naňho," vyhlásil obžalovaný starosta Mútneho, Marián Murín.

Bývalý starosta Kysuckého Lieskovca, kde malo dôjsť k podvodom pri rekonštrukcii školy ako jediný na súde chýbal. Aj on cez svojho obhajcu vinu popiera: "Zatiaľ sa nebudeme vyjadrovať v tejto fáze konania," vyhlásil advokát Miloš Maďar. V prípade dokázania viny im hrozia tresty 3 až 10 rokov.

Slovensko má dlhodobo problémy s využívaním eurofondov aj pre vysokú mieru korupcie, na ktorú si chce posvietiť aj Európsky parlament:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy