Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rodina zablúdila na túre. Zachránila ich aplikácia
Zdielať na

Rodina zablúdila na túre. Zachránila ich aplikácia

POLONINY / Mladá rodina s 11-ročným synom zablúdila počas náročnej túry pod vrchom Kremenec v Poloninách. O pomoc požiadali horských záchranárov zo Zboja. Nebyť tohto, že mali v mobiloch stiahnutú aplikáciu horskej záchrannej služby, pátranie po nich by zrejme trvalo omnoho dlhšie.

Bolo okolo šiestej večer, keď mladá rodina z Bratislavy aj s 11-ročným synom požiadala horských záchranárov o pomoc. Zablúdili pod vrchom Kremenec v členitom teréne. Záchranári zo Zboja sa ich najprv snažili usmerniť po telefóne.

"Navigovali sem ich a tá navigácia bola nekonečná, dve hodiny sme nepustili telefón od ucha, lebo jednoducho je tam divočina," opisuje záchranár Branislav Sikorčin. Záchrannú akciu sťažovala nielen tma ale aj množstvo snehu, pod ktorým nebolo vidieť turistické značky. Po dvoch hodinách však prišiel nádherný moment, keď horský záchranár začul v telefóne slová 11-ročného chlapca.

"Podľa mojich navigácii našiel tú cestu, na ktorú som ich chcel usmerniť, a on prvý našiel tú cestu a už som počul v telefóne- ocko, cesta je tu! Takže bol som veľmi rád," pokračuje Sikorčin. Horskí záchranári rodinu previezli po ceste do najbližšej dediny - Novej Sedlice. "Boli v pohode, na to, koľko prešli, tak klobúk dolu," povedal záchranár. 

Títo turisti vyrazili na túru okolo 11 hodiny dopoludnia, čo je podľa skúseného záchranára príliš neskoro. "Do 17:00 odporúčam všetkým turistom, aby už boli v civilizácii," dodáva Sikorčin. Rodine z Bratislavy najviac pomohla aplikácia horskej služby, ktorú mali v mobile. Tá dokáže presne lokalizovať polohu. Stiahnutie tejto aplikácie odporúča aj všetkým ostatným turistom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy