Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po stopách poľskej odpadovej mafie na Slovensku
Zdielať na

Po stopách poľskej odpadovej mafie na Slovensku

BRATISLAVA / Prenajmú si starý kravín a navozia doň nebezpečný odpad zo západnej Európy. Keď to majiteľ budovy zistí, firma skrachuje a odpad musí zlikvidovať na vlastné náklady. Takýto trik používa tzv. poľská mafia, ktorej sa aktuálne mimoriadne darí na území Česka. Českej inšpekcii životného prostredia a polícii sa však vraj darí odhaliť iba zlomok tejto trestnej činnosti. Po zverejnení správy reagovala aj slovenská polícia. Preveruje najmä severné okresy susediace s Poľskom. Po vlastnej línii sme situáciu preverovali aj my.

Takzvaná poľská odpadová mafia vyhľadáva staré opustené budovy, povedzme v areáloch bývalých roľníckych družstiev, za ktoré majiteľom ponúka veľmi výhodné nájomné.

"Tento spôsob prenajímania si starých budov je starý spôsob, v minulosti s ním mali problém v ČR," hovorí Mário Kern, riaditeľ odboru envirokriminality PPZ SR.

Poľskí podvodníci však skupovali aj nebezpečný odpad zo západnej Európy, kde je likvidácia veľmi drahá. Napríklad zamiešajú do komunálneho odpadu, ktorý oficiálne vyvezú povedzme do Česka, alebo neoficiálne do prenajatého kravína: "V priemernom kravíne by zisk mohol byť aj 100 tisíc Eur," vysvetľuje Mário Kern.

Z takéhoto tučného zisku dokážu zaplatiť aj lukratívne nájomné. To však nestojí za to. Firma akože skrachuje, prestane platiť a žiaľ, majiteľ budovy musí namiesto očakávaného zisku draho zaplatiť za likvidáciu nebezpečného odpadu, ktorý mu mafia zanechala.

V Česku sa tento čierny biznis rozmohol a verejnosť vie len o zlomku poškodených. A ako je to na Slovensku?

"Predpokladáme, že tento modus operandi sa používa aj na našom území, len nebol odhalený," hovorí Mário Kern.

Viacerí starostovia obcí tvrdia, že sú veľmi obozretní pokiaľ ide o nelegálny odpad. Tlačí ich k tomu tvrdý zákon. Neznamená to však, že na Slovensku žiaden čierny odpadový obchod nie je. Pred časom to bol prípad dovozu nebezpečného odpadu z Rakúska.

Pripomeňme si tiež najväčší doterajší prípad s nebezpečným odpadom pri Hlohovci, nebezpečné skládky v Bratislave, alebo najnovšie z Prešova.

Inšpekcia životného prostredia a polícia zvyšujú kontroly podozrivých budov, alebo kamiónov. Jednou z mála prebádaných a málo kontrolovaných oblastí, kde by mohol čierny obchod s odpadom prekvitať, je lodná doprava.

Boj proti nelegálnemu odpadu sa vedie na mnohých frontoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy