Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cigarety v chlebe, v torte, v kytici alebo v ráme bicykla. Pašeráctvo vynáša vraj viac ako drogy
Zdielať na

Cigarety v chlebe, v torte, v kytici alebo v ráme bicykla. Pašeráctvo vynáša vraj viac ako drogy

MICHALOVCE / Čierny obchod s nelegálnymi cigaretami z Ukrajiny aj naďalej prekvitá. Pašerákov motivuje predovšetkým ich lákavá cena. Hľadajú preto čoraz originálnejšie spôsoby, ako cigarety na naše územie dostať. Tento týždeň urobil kriminálny úrad finančnej správy raziu na pozemku rodinného domu v obci Blatné Remety.

Okresný súd v Michalovciach uznal manželov vinných z prečinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Rozhodnutie je právoplatné. "Marekovi G. trest odňatia slobody v trvaní 24 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 30 mesiacov, Miroslave G. trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov," uviedol Milan Filičko, hovorca krajskej prokuratúry v Košiciach. 

Podľa zdroja TV JOJ mali manželia dlhodobo obchodovať s pašovanými cigaretami. Ich predajom si údajne slušne vylepšili rodinný rozpočet. Biznis im prekazili colníci, ktorí v ich dome urobili raziu. "Pri domových prehliadkach našli colníci 93 706 kusov cigariet, takisto našli aj finančnú hotovosť, 84 600 eur," informovala Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa CÚ Bratislava. "Súd im zároveň uložil tresty prepadnutia veci a to zaistených cigariet a tiež zaistenej peňažnej hotovosti," dodal Milan Filičko.

Obchodovanie s nelegálnymi cigaretami je pre pašerákov lukratívnym biznisom. Údajne vynáša viac ako drogy. Aj z toho dôvodu sa ním vraj živí čoraz viac ľudí. "Predpokladáme, že je tomu tak z dôvodu značného cenového rozdielu tabakových výrobkov na ukrajinskej strane a v európskej únii," objasnila Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu Michalovce. 

Najčastejšie spôsoby prevážania kontrabandu sú úkryty v autách, palivových nádržiach, či nákladných vagónoch. Colníci sa však na východnej hranici už stretli aj s bizarnými skrýšami. Aj to svedčí o tom, že pašeráci neustále vymýšľajú nové, kreatívne metódy na prevoz nelegálneho tovaru. "Stretli sme sa napríklad so zapečenými cigaretami v chlebe, v torte, v kytici, v ráme bicykla. Naozaj tá vynaliezavosť je na vysokej úrovni," povedala Klára Baloghová. Len od začiatku tohto roka sa na východnej hranici podarilo zaistiť viac ako 700 tisíc cigariet. Ročne ale colníci zachytia milióny kusov, ktoré napokon končia v spaľovni. "V minulom roku sme na hranici odhalili vyše šesť miliónov kusov cigariet, a to v 1291 prípadoch, tieto prípady predstavovali hodnotu s finančným únikom viac ako 904 tisíc eur," dodala hovorkyňa colného úradu Michalovce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy