Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Trenčianske múzeum má problém. Zistili, že zo zbierky chýba najmenej 248 zbraní
Zdielať na

Trenčianske múzeum má problém. Zistili, že zo zbierky chýba najmenej 248 zbraní

TRENČÍN / Prednedávnom v trenčianskom múzeu kontrolovali zbierky umeleckých diel a zistili, že im chýba vzácny obraz a viacero kníh. Tentoraz si posvietili na zbrane. Výsledok všetkých šokoval. V zbierkach chýba 248 zbraní. Pušky, samopaly, guľomety, revolvery či šable jednoducho zmizli. Prípadom sa už zaoberá polícia.

"Chýba určitý počet zbraní, ktorých počet je minimálne 248," uviedol neuveriteľní číslo zástupca riaditeľa Tomáša Michalíka. Prišla na to odborná komisia, ktorá robila v múzeu revíziu. To, kde sa toľko zbraní podelo, nikto netuší. Zbrane pritom boli staré od stredoveku až do 20. storočia. 

"Ten rozsah je obrovský, môže sa jednať aj o pol tony materiálu," vraví riaditeľ múzea Peter Martinisko. V trenčianskom múzeu chýba napríklad aj 84 pušiek, 12 samopalov, asi 60 šablí a dokonca aj jeden guľomet.

Predstavitelia múzea sú presvedčení, že zbrane mizli postupne, keďže žiadna revízia sa tu nikdy nerobila. "Mohlo to trvať aj desaťročia," priznáva Martinisko. Škodu odhadujú na šesťciferné číslo. 

Zaujímavé je, že mnohé z odcudzených zbraní môžu byť streľby schopné. "Dali by sa sfunkčniť, to je ďalší problém," dodáva historik Vladimír Pinďák. Vedenie múzea už podalo na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy