Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Manželstvo za peniaze. Polícia vyšetruje Slovenky, ktoré sa mali vydať účelovo
Zdielať na

Manželstvo za peniaze. Polícia vyšetruje Slovenky, ktoré sa mali vydať účelovo

CAVAN / Dve slovenské ženy údajne spáchali zločin prevádzačstva, a to formou účelového manželstva. Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii voči nim vzniesol obvinenie.

Prvá z obvinených je Nikola H., v čase sobáša 21-ročná. Podľa zistení polície sa na sociálnej sieti zoznámila s 30-ročným občanom Egypta. Oslovil ju pod zámienkou ponuky práce v pizzerii v Írskej republike. Neskôr uzatvorili za zatiaľ presne nezistenú sumu na matrike v meste Drogheda účelové manželstvo. Vďaka tomu jej manžel mohol požiadať o povolenie na pobyt za účelom zlúčenia rodiny na území členského štátu Európskej únie a tým aj možnosť voľného pohybu v krajinách Európskej únie.

Druhý prípad účelového manželstva, ktorý odhalili policajti Národnej jednotky UHCP bol opäť uzatvorený v Írsku, tentokrát v meste Cavan. Obvinenou je Margita Š., v čase sobáša 42 ročná, ktorá sa vydala za 28 ročného občana Pakistanu. Podľa policajných zistení tento manželský pár spolu vôbec nežil a cudzincovi bol na základe tohto sobáša povolený pobyt v Írsku. Obvinená mala za sobáš dostať 500 eur.

Polícia upozorňuje, že za uzavretie takéhoto manželstva hrozí väzenie, sobáš sa nedá anulovať a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky. Účelové manželstvo je Trestným zákonom definované ako prevádzačstvo. Občanom Slovenska hrozí za fiktívny sobáš dva až osem rokov väzenia, cudzincovi hrozí vyhostenie na päť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy