Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obvinení v prípade vraždy exprimátora Hurbanova poputujú do väzby, podali ale sťažnosť
Zdielať na

Obvinení v prípade vraždy exprimátora Hurbanova poputujú do väzby, podali ale sťažnosť

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici od 13:00 rozhodoval o väzbe obvinených v kauze vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Po piatich hodinách Špecializovaný trestný súd rozhodol, že obaja obvinení v prípade vraždy exprimátora Hurbanova pôjdu do väzby. Tí ale voči rozhodnutiu podali sťažnosť, rozhodnutie teda zatiaľ nie je právoplatné. Rozhodovať o ňom bude Najvyšší súd.

Bývalý Basternákov protikandidát v primátorských voľbách s tvárou ukrývajúcou sa za papiermi vošiel do budovy súdu ako prvý. Hneď za ním priviezli kukláči aj druhého z obvinených, bývalého priateľa a šoféra Aleny Zs.

Po piatich hodinách Špecializovaný trestný súd rozhodol, že obaja obvinení v prípade vraždy exprimátora Hurbanova pôjdu do väzby. Súd vyhovel návrhu prokurátora v plnom rozsahu. V tomto prípade čelí obvineniu aj Alena Zs., ktorá v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky figuruje ako údajná objednávateľka. Momentálne je väzobne stíhaná. 

Obhajkyňa Júlia Vestenická povedala, že jej klienti podávajú voči rozhodnutiu sťažnosť. Obaja tvrdia, že sú nevinní a že obvinenia voči nim sú postavené na spomienkach údajného svedka po ôsmich rokoch. 

Polícia vo štvrtok informovala, že vyšetrovateľ na základe vykonaných úkonov a vyhodnotenia dôkaznej situácie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva obvinil Romana O., Vladimíra M., Ladislava V. a Alenu Zs. Exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka zavraždili v júli 2010. Za úkladnú vraždu odsúdili Štefana Kaluzu, ktorý dostal 25 rokov. Polícia však pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. 

Pri stredajšej razii príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali celkom 7 osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti, z ktorých obvinili štyroch. Medzi nimi je podľa zdroja TV JOJ blízkeho vyšetrovaniu aj Roman O. - bývalý protikandidát zavraždeného exprimátora, s ktorým mal mať zadržaný muž v minulosti spory a aj Vladimír M., ktorý je bývalým priateľom Aleny Zs., a mal pre ňu pracovať ako šofér.

Vražda exprimátora

V stredu priniesla televízia JOJ informácie o tom, že policajná akcia v troch krajoch Slovenska má súvisieť s vraždou exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu mala byť Alena Zs. podozrivou z objednávky vraždy exprimátora.

​Basternáka zastrelili pred vlastným domom v piatok 9. júla 2010, keď sa vracal s manželkou domov. K bývalému primátorovi pristúpil muž, oslovil ho, z auta vytiahol zbraň a vystrelil. Za jeho vraždu bol odsúdený na 25 rokov Štefan Kaluz, ktorý si trest odpykáva v Leopoldove. Objednávateľ tejto vraždy doteraz nie je známy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy