Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka uniesli z domu v Mali ozbrojenci, tvrdí jeho právnik
Zdielať na

Bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka uniesli z domu v Mali ozbrojenci, tvrdí jeho právnik

BAMAK / Ex-Siskár Ľuboš Kosík údajne zažil to, čo pred mnohými rokmi sám vykonal - vraj ho uniesli neznámi ozbrojení muži. Kosíka len nedávno prepustili spoza mreží v africkom Mali, kde bol v kontakte s rodinou slovenského zabávača Ibrahima Maigu. Slovensko žiadalo jeho vydanie pre účasť vo viacerých závažných trestných činoch. Úrady v Mali ale našim úradom nevyhoveli. A teraz Kosík opäť zmizol.

Bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Ľuboša Kosíka, ktorý v minulosti podľa vlastných slov pomáhal uniesť Michala Kováča mladšieho, údajne uniesli ozbrojení muži. Slovensko, ktoré opätovne otvorilo v roku 2017 vyšetrovanie nevyriešeného únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča, tak márne žiadalo o jeho vydanie z Mali, kde Ľuboš Kosík momentálne žije. 

To, že ho mali uniesť podľa zahraničných agentúr a denníka Le Figaro tvrdí jeho advokát v Mali. Televízia JOJ sa spojila s jeho slovenským právnikom, ktorý potvrdil, že jeho klient s ním náhle prestal komunikovať. "V utorok skončila komunikácia akákoľvek. Nepripisoval som tomu žiadny význam, lebo neviem ako tam funguje, či pracuje, nepracuje. Len potom od manželky viem jeho, zavolala mi vo štvrtok, že sa táto vec stala, že ho mali uniesť nejakí ľudia, ktorí mu mali dať kuklu na hlavu a odniesť na neznáme miesto," vyjadril sa advokát Kosíka Martin Kanás.  

TV JOJ sa spojila s Ibrahimom Maigom, ktorý v minulosti Kosíka označoval ako svojho kamaráta, ktorý po prepustení z väzenia často navštevoval jeho rodinu. "Ja som s ním bol v kontakte tak 2-3 týždne dozadu. Ja som sa to dozvedel v utorok večer," vyjadril sa. Márne sa s ním pokúšal spojiť telefonicky aj online. "Ja som skúšal, aj cez sociálne siete, absolútne nedostupný," pokračoval. Kosík údajne Maigovi povedal, že sa návratu domov obáva. "Povedal mi, že sa bojí vrátiť na Slovensko. Že ho umlčia. Že sa bojí o svoj život, aby ho nezabili. Že preto vôbec nechce ísť na Slovensko," povedal Ibrahim. 

V Mali vraj Kosíkovi ale nič nehrozilo. "Tam mal veľa priateľov, on je taký veselý, aj tam kde bol zavretý, všetci, aj strážnici a väzenský riaditeľ si ho obľúbil, vyhovel mu vo všetkom, ľudia mu pomáhali. Nebol problematický absolútne," poznamenal ďalej. 

Ministerstvo zahraničných vecí informáciu o únose zatiaľ nevedelo potvrdiť. " Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ stále nemá oficiálne potvrdené od malijských úradov, že by bol slovenský občan v Mali unesený. Náš zastupiteľský úrad príslušný pre Mali sa týmto prípadom zaoberá a je v kontakte s úradmi v Bamaku. Bude sa snažiť získať viac informácií k tomuto prípadu," informoval hovorca ministerstva Boris Gandel. 

"Policajný prezident Milan Lučanský však napriek tomu prijal určité opatrenia, ktoré však nie je možné bližšie špecifikovať. Treba však povedať, že komunikácia s orgánmi v Mali nie je vždy jednoduchá,"  vyjadril sa hovorca ministerstva vnútra Jaroslav Taldík. 

Ľuboš Kosík bol prepustený v novembri 2018. "S ohľadom na dôkazy predložené slovenskou stranou, v Mali sudca zamietol žiadosť o vydanie" informoval súdny zdroj. Od toho obdobia, podľa zdroja, úrady v Mali údajne nemali žiadny kontakt s Kosíkom "Spravodlivosť na Mali nemá nič spoločné s jeho únosom ozbrojenými mužmi," dodal zdroj z prostredia súdu. "Už je to viac ako týždeň, čo ho uniesli ozbrojenci a my sme zvedaví, či je to operácia zariadená zo Slovenska," povedal Michel Desert, člen podporného výboru a otázkou podľa neho je, či "sa so spoluúčasťou miestnych, niekto nepokúša získať protiprávne vydanie, ktoré už odmietlo súd v Mali."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy