Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Záchranná akcia v ski areáli. Lyžiari hodiny uviazli na lanovke
Zdielať na

Záchranná akcia v ski areáli. Lyžiari hodiny uviazli na lanovke

BUKOVÁ HORA / Hasiči zverejnili zábery zo záchrannej akcie v ski areáli na Bukovej hore na Orlickoústecku. Desiatky lyžiarov tam minulý štvrtok uviazli na lanovke. Na záchranu čakali niekoľko hodín.

Na lanovku v lyžiarskom stredisku spadol strom, ktorý zapríčinil, že 71 lyžiarov tam na niekoľko hodín uviazlo. Na záberoch videa je vidieť jeden z dvoch záchranárskych vrtuľníkov, ktorý pomáhal lyžiarom zo vzduchu. Jeden zo záchranárov leteckej posádky sa zlaňuje k sedačke lanovky a pomáha lyžiarom dostať sa na palubu vrtuľníka. Rovnakú akciu vykonávali záchranári z druhého vrtuľníka. 

Medzi zachránenými boli aj malé deti. Záchrana trvala celkom tri hodiny. Len vďaka tomu, že sedačky sú vyhrievané, boli uväznení lyžiari v poriadku. 

"Našťastie nedošlo k žiadnemu zraneniu," vyjadrila sa hovorca Ski areálu Buková Hora Pavel Toman.  Zatiaľ čo zo vzduchu prišla pomoc od záchranárov, horská služba a hasiči pomáhali na zemi. Na stĺp lanovky vyliezli a s lyžiarmi sa zlanili bezpečne na zem.

Lanovka bola po incidente niekoľko dní mimo prevádzky, pričom prevádzkovatelia skontrolovali všetky stromy v okolí. "Vykonali sme kontrolu lanového systému, diagnostiku lanového jadra a všetko bolo uznané ako technicky schopné," poznamenal hovorca Ski areálu Pavel Toman.  V týchto dňoch podľa informácií TV JOJ už lanovka funguje. 

Turisti na lanovke uviazli aj na Štrbskom plese. Pozrite si reportáž, čo sa v skutočnosti stalo: 
  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy