Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nevídaný kontraband. Colníci zadržali takmer 1500 kilogramov syra
Zdielať na

Nevídaný kontraband. Colníci zadržali takmer 1500 kilogramov syra

PRIBENÍK / Neďaleko slovensko-maďarských hraníc zaistili colníci nevídaný kontraband. Nešlo o cigarety, drogy ani jantár, bol to syr, ktorý pripomínal parmezán. Vodič k nemu nemal žiadne doklady, colníci mu ho preto zhabali. Dovoz mliečnych výrobkov z tretích krajín je totiž prísne zakázaný.

Ukrajinca, ktorý viedol dodávku s českými evidenčnými číslami zastavili colníci spolu s hraničnými policajtmi v obci Pribeník. Vozidlo podrobili kontrole, ktorá ukázala, že vodič v ňom prevážal syrovú lahôdku. Pravdepodobne ju na Slovensko doviezol z Ukrajiny. "Vo vozidle sa nachádzalo 37 kusov takzvaných bochníkov tvrdého syra parmezánového typu s celkovou hmotnosťou 1463,30 kilogramov," uviedla Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu Michalovce. 

​Šofér nevedel colníkom predložiť žiadne doklady o prevoze takéhoto tovaru. Takmer jeden a pol tony syra mu preto zaistili. "Nadobudli podozrenie, že tovar môže pochádzať aj z tretích krajín, prípadne v ňom môže byť ukrytý ďalší tovar, napríklad cigarety, drogy," informovala Klára Baloghová. Tovar zaistený colníkmi skontrolovali aj zamestnanci veterinárnej a potravinovej správy v Michalovciach. Tí zistili, že nie je dostatočne označený a teda nedá sa presne identifikovať a určiť jeho pôvod. "Pokiaľ nebude spĺňať podmienky na uvedenie na európsky trh bude pravdepodobne zlikvidovaný," dodala hovorkyňa colného úradu Michalovce. 

Cena za jeden kilogram originálneho syra parmezán sa pohybuje okolo štyridsať eur. Pri takomto množstve by sa mohla suma vyšplhať až na takmer 60 tisíc eur.

Dvaja Ukrajinci s batohmi naloženými cigaretami si vykračovali po uliciach obce. Tvárili sa ako turisti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy